DeelkrachtHet verhaal van Ebru

Het verhaal van Ebru

Ebru is 18 jaar en is slechthorend geboren. Dit is ontdekt toen ze 4,5 jaar oud was. Doordat haar slechthorendheid laat is ontdekt, heeft ze een taalachterstand opgelopen. Ze heeft hierdoor soms moeite met taal.

Ebru volgt onderwijs op het MBO. Ze draagt twee hoortoestellen en gebruikt geen soloapparatuur. In de klas zit ze zo ver mogelijk vooraan. Het werkt voor haar als docenten herhalen wat andere leerlingen hebben gezegd. Het helpt ook als docenten informatie op het bord schrijven.

Wanneer ze veel auditieve informatie binnenkrijgt, weet ze soms niet meer wat er aan het begin is verteld. Het helpt dan als er steekwoorden worden opgeschreven, of wanneer ze zelf steekwoorden opschrijft.

Ebru heeft het mondbeeld van een ander nodig om die persoon te kunnen volgen. Spraakafzien heeft ze zichzelf eigen gemaakt. Daarnaast heeft ze, als ze een filmpje of televisie kijkt, ondertiteling nodig om te kunnen begrijpen wat er wordt gezegd. Ze kan dus niet alle filmpjes of tv-programma’s volgen. Want niet alles op televisie wordt ondertiteld, of de ondertiteling loopt achter op wat er gezegd wordt.

Ebru geeft ook aan dat het helpt als mensen weten waar ze rekening mee kunnen houden bij slechthorenden. Er zou volgens haar meer bekendheid over doofheid en slechthorendheid moeten zijn bij anderen.

Ebru loopt er soms tegenaan dat mensen haar niet begrijpen. Ze heeft soms meer tijd nodig dan anderen om te kunnen vertellen wat ze wil en bedoelt. Er kan dan miscommunicatie ontstaan. Het zou haar helpen als mensen haar laten uitpraten en wachten, zodat ze op haar woorden kan komen en niet het gevoel krijgt dat ze zich moet haasten.