Een hulpmiddel waarmee meertalige en anderstalige ouders van kinderen met TOS thuis klankoefeningen in de thuistaal kunnen maken en oefenen.

Deelprogramma TOS 18+
Looptijd: 2020-2022

Oefenen in de thuistaal

Klik om te vergroten

Steeds meer kinderen groeien meertalig op of hebben anderstalige ouders. We weten nog niet goed hoe we de thuistaal van deze kinderen goed kunnen stimuleren. Ouders en professionals hebben grote behoefte aan hulpmiddelen voor het stimuleren van de thuistaal.

Logopedisten vulden een vragenlijst in. Zij  zeggen meer hulpmiddelen nodig te hebben voor de behandeling van spraakproblemen in andere talen dan het Nederlands.

Sinds 2016 is er Speakaboo een app waarmee we de spraakontwikkeling meten van meertalige kinderen. Kinderen doen de test in spelvorm en doen dat met veel plezier. Ook ouders zijn enthousiast. Zij willen de app graag gebruiken om de eigen taal te oefenen.

In dit project onderzoeken we of we een hulpmiddel kunnen maken waarmee kinderen met een stoornis in de spraakontwikkeling thuis klankoefeningen kunnen doen in de thuistaal.

Klik om te vergroten

Team

Anneke Mientjes (Kentalis) maakte in samenwerking met de projectgroep de vragenlijst voor logopedisten. Lynn Rood (Kentalis) en Helma de Hoop (Auris) analyseerden de uitkomsten van die vragenlijst. Mirjam Blumenthal (Kentalis) sprak met ervaringsdeskundige ouders , Richard Burne en Elif Borucu, over de resultaten van de enquête, en over de plannen voor een pilot. Zij leverden commentaar, stelden vragen, en de plannen werden toen aangepast. Alle leden van de projectgroep gaan logopedisten interviewen. Liesbeth van der Zijden (Kentalis) maakt eerste versies van woordenlijsten en oefeningen in onder meer  het Turks en het Pools. Samen met de projectgroep en de firma Shosho maakt zij ook een eerste versie van de app. Roxette van den Bosch begeleidt vanuit Auris het project op alle onderdelen. Eind 2021 start een pilot waarbij we gezamenlijk een werkwijze (met een app) gaan uitproberen.

Contact

Mirjam Blumenthal

m.blumenthal@kentalis.nl

www.kentalis.nl/speakaboo

06-21247213

Terug naar overzicht