DeelkrachtVoorlichting en Kennisoverdracht (DSH)

Voorlichting en Kennisoverdracht (DSH)

Het ontwikkelen van voorlichtingsproducten over doofheid en slechthorendheid.

Voorlichting: een belangrijke stap naar inclusie

Looptijd: 2020 – 2023

Klik om te vergroten

We vinden het belangrijk dat onze samenleving toegankelijk is voor dove en slechthorende kinderen. Een eerste en belangrijk stap daarin zijn goede voorlichtingsproducten over doofheid en slechthorendheid. Die ontwikkelen we in dit project. Dat doen we samen met ervaringsdeskundigen uit verschillende organisaties. We maken producten waardoor mensen in onze samenleving meer gaan weten over doofheid en slechthorendheid.

De producten die wij maken, willen we graag met je delen. Hieronder vind je alle informatie over deze producten en hoe je ze kunt inzetten:

 1. ‘DSH beleving’ – workshop voor professionals die werken met dove en slechthorende kinderen en jongeren
  Hoe zou het zijn om slecht te horen of doof te zijn? Vraag je jezelf dat wel eens af? En lijkt het je zinvol dat te ervaren? Dan is de Beleef Doofheid en Slechthorendheid (D/SH Beleving) echt iets voor jou!
 2. ‘D/SH beleving’ – workshop voor en door kinderen
  Door ervaringsoefeningen leren kinderen wat het betekent als je minder goed hoort. Samen met de trainer bedenken kinderen wat ze kunnen doen om hun communicatie goed af te stemmen op die van het dove of slechthorende kind.
 3. Gehoorverlies en hoorapparatuur bij dove of slechthorende kinderen’ (e-learning)
  ‘Gehoorverlies en hoorapparatuur bij dove of slechthorende kinderen’ is een gratis e-learning met praktische informatie over het gehoor, gehoorverliezen en hoorapparatuur. Voor iedereen die te maken heeft met een doof of slechthorend kind. Wil je hier meer over weten, klik dan hier
 4. ‘Stem samen af’ (workshop)
  Kom jij in je werk of vrije tijd regelmatig dove of slechthorende kinderen en jongeren tegen? En wil je meer weten over de gevolgen van doofheid en slechthorendheid? Dan is ‘Stem samen af’ echt iets voor jou! Het is een voorlichting waarbij je én inzicht krijgt én ook bruikbare tips die je direct kunt toepassen.
 5. De (visuele) cultuur van doven en slechthorenden
  Heb je wel eens gehoord van de (visuele) cultuur van doven en slechthorenden? Ben je benieuwd hoe die cultuur eruit ziet? Door deze voorlichting kom je daar veel meer over te weten. En krijg je ook allerlei tips.
 6. ‘Zo begrijp ik jou!’ (poster)
  Is een kind in jouw omgeving slechthorend of doof? De poster ‘Zo begrijp ik jou!’ geeft eenvoudige tips over hoe je goed met elkaar kunt communiceren. Download deze handige poster gratis en hang ‘m goed zichtbaar op of deel ‘m uit.

En in de loop van 2021 nog andere producten…….

Team

 • Ellen Vinks (Kentalis)
 • Alie Slot (Kentalis)
 • Daan Hermans (Kentalis)
 • Margot Willems (Kentalis)
 • Renes Eikelboom (de Noorderbrug)
 • Annemieke van Kampen (Kentalis & Dovenschap)
 • Pieter Groen (Kentalis)
 • Jelle Kamstra (Kentalis)
 • Jozet van der Es
 • Elisa Langen (Kentalis)

Contact

Terug naar overzicht