Toegang tot zorg

Voor kinderen en volwassenen met TOS willen we de toegankelijkheid verbeteren van:

  • de zintuiglijk gehandicaptenzorg (ZG) als cliënten opnieuw een hulpvraag hebben
  • voorzieningen in het sociale domein als cliënten na hun behandeling in de ZG behoefte hebben aan extra ondersteuning bij het besteden van vrije tijd, wonen of werk.

 

Deelprogramma TOS 18+
Looptijd 2020-2022

Toegankelijkheid

Klik om te vergroten (infographic toegankelijkheid)

Door een taalontwikkelingsstoornis kun je gedurende de levensloop tegen verschillende problemen aanlopen. Het kan gaan om communicatieproblemen. Maar ook sociaal-emotionele problemen zien we vaak. Waar kun je terecht met dit soort problemen? Is informatie over voorzieningen die er zijn goed te vinden? Moet je steeds opnieuw ‘bewijzen’ dat je TOS hebt? Moet je lang wachten totdat je aan de beurt bent?

Team Toegankelijkheid zoekt het uit!

Jan Buitenhek (Kentalis) analyseerde 95 dossiers van cliënten die niet meteen toegang kregen tot de ZG. Waarom was er twijfel over toelating? Het projectteam maakte een vragenlijst over diagnostiek en toelating. Mirjam Blumenthal (Kentalis) Annemarie Kerkhoff (Auris), Maaike Diender (NSDSK) en Jan Buitenhek (Kentalis) verwerkten de antwoorden van 25 medewerkers van Audiologische centra.

Iris Manders (Kentalis) en Jet Isarin (Kentalis) ondernamen een digitale cliëntreis met 4 ouders van kinderen met TOS. Wat maakten de ouders mee vanaf het moment dat ze zich zorgen gingen maken over de taalontwikkeling van hun kind? De ervaringsdeskundigen met wie we de cliëntreis maakten: Heleen Gorter, Marleen van der Vorst, Kelly Thijssen en Lonneke. 

Het videoverslag kun je hieronder bekijken.

.

 

Terug naar overzicht