Kan je slechter horen? Dan ben je doof of slechthorend. Kan je slecht zien? Dan heb je een visuele beperking. Kan je slechter horen én slecht zien? Dan heb je een beperking in horen én zien, ook wel doofblindheid genoemd.
De combinatie van de twee beperkingen maakt het een unieke beperking. In dit geval is 1 + 1 namelijk niet gelijk aan 2. Bij iemand die goed kan horen en kan zien vullen het gehoor en de visus elkaar aan. Iemand die niet goed kan horen, maar wel goed kan zien (of andersom) compenseert het ene zintuig voor het andere. Als je een beperking in horen én zien hebt, kan het ene zintuig het andere niet compenseren. Daarom is een beperking in horen én zien een unieke beperking.
Deelnemen aan de maatschappij en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zijn niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met een beperking in horen én zien. Mensen met een beperking in horen én zien ervaren problemen op het gebied van communicatie, informatieverwerking, oriëntatie en mobiliteit en energiebalans [linkje naar functionele definitie].
Er worden drie subgroepen onderscheiden: 1) een aangeboren beperking in horen én zien: de auditieve en visuele beperking zijn dan ontstaan vóór de taalverwering, 2) een verworven beperking in horen én zien: de auditieve en/of visuele beperking ontstaan ná de taalverwerving, 3) een leeftijdsgerelateerde beperking in horen én zien: de auditieve en visuele beperking zijn leeftijdsgerelateerd en dus ontstaan door het ouder worden.
Mensen met een beperking in horen én zien vormen een diverse doelgroep. De mate waarin iemand problemen iemand ervaart is het resultaat van een wisselwerking tussen persoonlijke eigenschappen, omgevingsfactoren, eigenschappen van de gecombineerde auditieve en visuele functies, en bijkomende problematiek. Mensen met een beperking in horen en zien hebben specifieke zorg en ondersteuning nodig. In Nederland wordt deze specifieke zorg en ondersteuning geboden binnen de zorg en het onderwijs voor mensen met een zintuiglijke beperking. Ook zijn er speciale onderwijsarrangementen voor leerlingen met een beperking in horen én zien.
Marja en Gijs hebben een beperking in horen én zien. Sylvia heeft een dochter met een beperking in horen én zien. In 'Beelden van doofblindheid' doen zijn hun verhaal.
Marja heeft verworven beperking in horen én zien. Ze was altijd heel actief als vrijwilliger, maar dat is veranderd door haar beperking.
Gijs is al vanaf zijn geboorte doof en zeer slechtziend. Hij heeft een aangeboren beperking in horen én zien. Hij communiceert door tactiele gebarentaal. Dat heeft hem heel erg geholpen om zijn identiteit als doofblinde te accepteren.
Sylvia is de moeder van Suzanne. Suzanne heeft een beperking in horen én zien en woont intramuraal bij Kentalis. Gelukkig woont Sylvia tegenover haar dochter. “Ik hoef de straat maar over te steken en dan ben ik bij haar.”
Wil je graag meer weten over wat we doen binnen het deelprogramma Beperking in horen én zien (BHZ)? Deelkracht bestaat uit verschillende projecten waarin we onderzoek doen naar en producten ontwikkelen voor mensen met BHZ en de mensen in hun omgeving.