In Nederland wonen tienduizenden mensen die niet of nauwelijks kunnen praten. Zij hebben moeite met het gebruiken en/of begrijpen van gesproken, geschreven of gebarentaal. De communicatie met anderen verloopt moeizaam en anders. Vaak begrijpen zij de ander niet én de ander begrijpt hen niet. Een combinatie van meerdere beperkingen die invloed hebben op de communicatie noemen we CMB.
Mensen met CMB hebben wel veel te vertellen!
Op deze pagina vind je meer informatie over wat CMB is, hoe je samen in contact komt én communiceert met mensen met CMB. Ondersteunde communicatie (OC) speelt hierbij een onmisbare rol. Hiermee bedoelen we alles wat je kunt inzetten om gesproken of gebarentaal te ondersteunen, zoals het gebruik van ondersteunende gebaren, pictogrammen, foto’s, lichaamstaal en/of verwijzende voorwerpen (zie de afbeelding hieronder). Door OC kan de communicatie met en door mensen met CMB worden verbeterd.
Alle communicatievormen en -middelen kunnen door elkaar heen gebruikt worden. Er zit geen vaste volgorde in de ontwikkeling ervan. Vaak worden ze ook naast spraak en gebarentaal gebruikt. Het gebruik kan ook verschillen per situatie, communicatiepartner of wat je wilt vertellen. Juist door een combinatie van communicatievormen en -middelen te gebruiken kunnen mensen zich zo goed mogelijk uiten én anderen beter begrijpen!
We gebruiken allemaal OC, maar voor mensen die niet goed (genoeg) kunnen spreken of gebarentaal gebruiken is OC nog belangrijker. Door de inzet van OC kunnen zij zich beter uiten én anderen beter begrijpen.
Denk hierbij aan mensen met
- een communicatief meervoudige beperking (CMB)
- taalontwikkelingsstoornis (TOS)
- autisme
- niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
- een aangeboren beperking in horen én zien (doofblindheid).
Het doel is dat iedereen met ondersteunde communicatie kan
- uiten wat zijn wensen zijn
- aangeven wat hij niet wil
- vragen wat hij wil, meningen en ervaringen delen en
- sociale interacties aangaan én onderhouden.
Henk, Eline en Tess laten in onderstaande films zien hoeveel zij te zeggen hebben, ook al praten ze niet. Ze delen hun verhaal voor meer herkenning van mensen met CMB.
Henk houdt van paardrijden en woont in Friesland. Hij heeft het syndroom van Down en is slechthorend. Sinds kort worden er gebaren gebruikt door zijn ouders, begeleiders én Henk zelf. De impact is groot.
Eline is een echte puber en is graag bij haar vriendinnen. Eline kan niet praten, maar communiceert volop! Ze heeft ook een spraakcomputer waar ze van alles mee kan zeggen. De weg hiernaartoe ging niet zonder hobbels.
Na een goede start maakten ouders zich zorgen: ontwikkelt Tess zich wel goed? Na een zoektocht kon er gestart worden met het stimuleren van haar ontwikkeling. Communicatie speelt daarbij een grote rol.
Wil je graag meer weten over wat we doen binnen het deelprogramma CMB? Deelkracht bestaat uit verschillende projecten waarin we onderzoek doen naar en producten ontwikkelen voor mensen met CMB en de mensen in hun omgeving.