DeelkrachtBij wie klop je aan als je problemen ervaart met je oren én ogen?

Bij wie klop je aan als je problemen ervaart met je oren én ogen?

Als je niet goed hoort én niet goed ziet, heb je een beperking in horen én zien, ook wel doofblindheid genoemd. Als je een beperking in horen én zien hebt en op zoek bent naar informatie over doofblindheid, of naar hulp zoekt, dan kan dat wel eens ingewikkeld zijn. Aan de ene kant bestaan er namelijk organisaties die hulp bieden aan mensen met een visuele beperking. Aan de andere kant zijn er organisaties die hulp bieden aan mensen die doof en slechthorend zijn. Maar bij wie klop je aan als je problemen ervaart met je oren én ogen? DB-Connect en de Sociale Kaart Doofblindheid helpen je op weg.  

 

DB-Connect: hét landelijke informatiepunt voor iedereen met vragen over een beperking in horen én zien
Een centrale plek waar de kennis en informatie over een beperking in horen én zien samenkomt. Dat was de ambitie waaruit DB-Connect in 2017 is opgericht. Inmiddels is DB-connect uitgegroeid tot hét landelijke informatiepunt over een beperking in horen én zien. Dit informatiepunt is een samenwerking tussen de vijf zorgorganisaties in Nederland die ondersteuning bieden aan mensen met een beperking in horen én zien. Dit zijn Bartiméus, Visio, GGMD, Kalorama, en Kentalis.

DB-Connect heeft een website met informatie over een beperking in horen én zien en een interessante e-learning om kennis te maken met de beperking. Daarnaast heeft DB-Connect ook een loket voor vragen. Hierbij zijn medewerkers elke werkdag van 10.00 tot 12.00 uur bereikbaar via de telefoon en e-mail om gratis informatie en advies te geven over een beperking in horen én zien.

Trudy van de Merbel is zo’n medewerker. Zij werkt bij het expertisecentrum Beperking in horen én zien van Bartiméus en is sinds de oprichting betrokken bij DB-Connect. Zij vertelt:

Wij krijgen vragen vanuit alle hoeken. Niet alleen van familieleden en mensen (met een beperking in horen én zien) zelf, maar ook studenten, maatschappelijk werkers, tolken en wettelijk vertegenwoordigers weten ons te vinden. Blijkbaar is er veel vraag naar informatie over een beperking in horen én zien. Het is hartstikke boeiend om op deze manier mensen op weg te kunnen helpen.
Trudy van de Merbel

Sinds een paar maanden is Marjo Dinnissen de nieuwe projectcoördinator van DB-Connect.

Marjo werkt al 15 jaar bij Visio en momenteel in de rol van behandelcoordinator van het Kind en Jeugdcentrum.

Het is mooi om samen met een team bevlogen en betrokken medewerkers te werken aan het behouden en doorontwikkelen van het vragenloket van DB-Connect. Wat als prioriteit op de agenda staat voor het komende jaar is de vindbaarheid van DB-Connect vergroten om nog meer mensen van dienst te kunnen zijn.
Marjo Dinnissen

De Sociale Kaart Doofblindheid: jouw wegwijzer in voor hulp specifiek voor mensen met een beperking in horen én zien.
Hoe kom je erachter welke organisatie welke hulp voor mensen met een beperking in horen én zien biedt? Om die vraag te beantwoorden ontwikkelde Deelkracht de Sociale Kaart Doofblindheid. De Sociale Kaart Doofblindheid biedt namelijk een overzicht van het landelijk aanbod van hulp voor mensen die een beperking in horen én zien hebben. Deze website is een digitale wegwijzer in het ‘wie wat waar’ aan hulp. Je kunt er bijvoorbeeld vinden welke scholen er zijn voor kinderen met een beperking in horen én zien, en waar er woonvoorzieningen zijn voor ouderen die slechthorend én slechtziend zijn.

De Sociale Kaart Doofblindheid wordt beheerd door de medewerkers van DB-Connect. Hun taak is om ervoor te zorgen dat het zorgaanbod op de Kaart juist en actueel is. Zij kunnen dit echter niet alleen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Ken jij een organisatie die hulp biedt voor mensen met een beperking in horen én zien die nog niet op de kaart staat? Of klopt het aanbod dat erop staat niet meer? Laat het ons dan weten via het formulier op de startpagina van Sociale Kaart. Zo zorgen we samen dat alle hulp voor mensen met een beperking in horen én zien in Nederland op de kaart wordt gezet.

Heb jij vragen over een beperking in horen én zien? Ben je op zoek naar informatie over wat doofblindheid is of gewoon benieuwd naar deze doelgroep? Neem dan een kijkje op de website van DB Connect | Alles over doofblindheid – hét landelijk informatiepunt en de Sociale kaart voor doofblindheid | Zoek organisaties (socialekaartnederland.nl).

Terug naar overzicht