DeelkrachtDataverzameling Smartglass gestart

Dataverzameling Smartglass gestart

Afgelopen maand is de dataverzameling van het project Smartglass gestart! Daar zijn we heel erg trots op, want er komt altijd veel kijken bij het opstarten van een onderzoek. Eind 2022 zijn we gestart met het uitdenken van het onderzoek en nu hebben we de eerste data binnen.

 

Wat is een Smartglass? Een Smartglass is een bril met een kleine camera en een oortje. De drager van de bril kan via de camera een coach op afstand laten meekijken. De coach geeft op afstand feedback aan degene die de bril draagt. Feedback op het handelen van de drager. We verwachten dat de Smartglass zorgt voor minder druk op het personeel en voor meer uitwisseling van kennis. De coach hoeft namelijk niet ter plekke aanwezig te zijn. Daarom is het veel makkelijker om te coachen en kost het minder tijd.

Een begeleider die de Smartglass draagt

Het onderzoek vindt plaats op een woonlocatie van Kentalis in Vries. Begeleiders van mensen met een aangeboren beperking in horen én zien (doofblindheid) worden op afstand gecoacht door een communicatiedeskundige. De coaching vindt plaats tijdens een leeractiviteit met de cliënt. In het onderzoek vragen we naar de ervaringen van de begeleiders en de communicatiedeskundige. Ook vergelijken we het gebruik van de Smartglass en een coach die fysiek aanwezig is op locatie.

Uiteraard zijn er meerdere uitdagingen geweest tijdens de voorbereidingen van het onderzoek. Zo bleek bijvoorbeeld dat de wifi op de woongroep niet altijd voldoende sterk was voor het gebruik van de app van de Smartglass. Dit hebben we opgelost door nu het 4G netwerk te gebruiken. Ook kan de app nog niet worden gebruikt via de werklaptop waardoor de coach het kleinere scherm van de mobiele telefoon moet gebruiken om mee te kijken. Ook dit zijn waardevolle opbrengsten voor het onderzoek. Hierdoor weten we beter wat er nodig om een Smartglass in de zorg te kunnen inzetten.

We zijn momenteel halverwege de dataverzameling. In het najaar van 2023 willen we de uitkomsten analyseren. Dus houd de site van Deelkracht in de gaten voor de laatste updates!

Terug naar overzicht