DeelkrachtHeb jij een doof of slechthorend kind tussen 2,5 en 5 jaar oud? Doe dan samen met je kind mee aan ons onderzoek!

Heb jij een doof of slechthorend kind tussen 2,5 en 5 jaar oud? Doe dan samen met je kind mee aan ons onderzoek!

Dove en slechthorende kinderen hebben vaak een achterstand in ToM ontwikkeling. ToM staat voor Theory of Mind. Dit is begrijpen dat mensen soms iets anders willen, denken en voelen dan jijzelf. Kinderen moeten dat leren. Het helpt als andere mensen praten over wat ze willen, voelen of denken. Hierdoor leren kinderen dat niet iedereen hetzelfde denkt als zij. Dat is belangrijk voor het goed leren omgaan met andere mensen.

 

Om ouders te helpen de ToM ontwikkeling van hun jonge dove of slechthorende kind te stimuleren, is de oudercursus Taal voor ToM ontwikkeld. We willen graag weten of de cursus slechthorende en dove kinderen en hun ouders helpt. Daarom doen we onderzoek. We vergelijken kinderen en ouders die de cursus wél gevolgd hebben met kinderen en ouders die de cursus (nog) niet gevolgd hebben. Op dit moment zijn we op zoek naar kinderen en ouders die de cursus niet gevolgd hebben.

Hoe werkt het onderzoek?

Voor het onderzoek komt een onderzoeker drie keer bij je thuis langs. Tussen het eerste en tweede huisbezoek zit ongeveer 2 maanden tijd. Het derde huisbezoek vindt ongeveer 6 maanden na het tweede huisbezoek plaats. In totaal duurt het onderzoek dus ongeveer 8 maanden. Wij zullen hiervoor afspraken met je maken op momenten dat het jou uitkomt.

Elk huisbezoek duurt ongeveer een uur. De onderzoeker filmt jou en je kind eerst terwijl jullie samen een platenboek bekijken. Daarna als jij en je kind samen met speelgoed spelen. De onderzoeker zorgt voor het boek en het speelgoed. Daarna doet de onderzoeker een paar korte taakjes met je kind. Ze vertelt een verhaaltje en stelt daar een paar vragen over. Ondertussen kun je een vragenlijst invullen.

Wil je meedoen?

Volg je de Taal voor ToM cursus (nog) niet, en wil je meedoen aan het onderzoek? Vul dan jouw gegevens in op dit formulier.

Wil je meer informatie? Klik dan op onderstaande button.

Meer informatie

Terug naar overzicht