DeelkrachtTrainingsdag Communicatie-diagnostiek DSH 18+

Trainingsdag Communicatie-diagnostiek DSH 18+

Vorige maand, op 31 mei, kwamen de communicatiedeskundigen van Kentalis, GGMD, de Gelderhorst en Pro Persona in Utrecht samen voor een trainingsdag. Samen gingen we aan de slag met een nieuw instrument binnen de communicatiediagnostiek.

Het instrument

Er werd lange tijd naar uitgekeken: Eenheid in de taaldiagnostiek bij cliënten in de dienstverlening aan doven en slechthorenden. In het Deelkrachtproject Communicatiediagnostiek (DSH18+) is een instrument doorontwikkeld, waarmee snel kan worden ingeschat hoe vaardig iemand is in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Zo kunnen we inschatten of een behandeling in NGT mogelijk is.

Dit instrument werd op de trainingsdag verspreid. Onder leiding van Adrea Hubbers (Kentalis), Ellen Buisman (GGMD) en Mariska Bijsterveld (GGMD) is de screening uitgelegd. Daarnaast werd er geoefend met het instrument en met het duiden van de resultaten.

Communicatiediagnostiek

Bij communicatiediagnostiek kijken we hoe iemand communiceert. Als iemand problemen met communiceren heeft, kijken we welke problemen dat zijn. En we kijken waarom iemand die problemen heeft. Het is belangrijk dat de communicatieve vaardigheden van de cliënten door alle professionals op eenzelfde manier getest wordt.

Door het ontwikkelen van dit instrument zorgen we ervoor dat communicatiediagnostiek in Nederland uniformer wordt afgenomen. Maar ook dat dit objectiever gemeten wordt. Door samen aan de slag te gaan met het instrument komen we een stapje verder in de goede richting.

Al met al was het een inspirerende dag. We kijken uit naar de terugkomdag later dit jaar. Tijdens deze dag worden de tot dan toe opgedane ervaringen verder met elkaar besproken.

 

Terug naar overzicht