In Nederland geldt sinds 2016 het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking. Een belangrijke regel is dat mensen met een beperking de kans moeten krijgen om te werken als zij dat willen. Maar dit gaat niet voor iedereen met een beperking altijd even gemakkelijk.
Daarom doen we, samen met Kennis over Zien, onderzoek naar de kansen en knelpunten die mensen met een verworven beperking in horen én zien (verworven doofblindheid) ervaren bij het vinden van werk, het hebben van werk en het stoppen met werk. Dit onderzoeken we vanuit drie perspectieven: 1) van mensen met een verworven beperking in horen én zien zelf (ervaringsdeskundigen), 2) van professionals die hen begeleiden in het arbeidsproces (o.a. jobcoaches) en 3) van hun (voormalig) werkgevers.
Voor dit onderzoek gebruiken we drie manieren: literatuuronderzoek, focusgroepen (groepsgesprekken) en vragenlijsten. Het literatuuronderzoek is inmiddels afgerond. We hebben 13 artikelen gevonden waarin 90 kansen en 66 knelpunten worden genoemd. Voorbeelden van kansen zijn goede begeleiding bij het zoeken naar werk of duidelijke regels over het gebruik van hulpmiddelen op de werkvloer. Knelpunten zijn bijvoorbeeld dat mensen niet goed worden ingewerkt of dat ze weinig energie hebben om te kunnen werken.
We hebben ook vijf focusgroepen gehouden. Met ervaringsdeskundigen (2x 5 deelnemers), professionals (4 deelnemers) en werkgevers (6 deelnemers). Tijdens deze gesprekken vertelden de deelnemers over hun ervaringen met werk. Dat zorgde voor mooie gesprekken. Een van de deelnemers was ervaringsdeskundige Paul van Mil. Hij vertelde dat hij het gesprek als heel prettig en zinvol heeft ervaren.
“Voor mij was de focusgroep-bijeenkomst een heel nuttige, open en toegankelijke uitwisseling. Ik heb eigenlijk nooit eerder met andere ervaringsdeskundigen over werk gepraat. Het gesprek werd goed geleid, er was ruimte voor ieders gedachten en ideeën. Verder was er volgens mij veel herkenning, maar waren er ook duidelijke verschillen, met name qua leeftijd en verschillen in tijdsbeeld tussen vroeger en nu. Wat mij betreft een zinvolle bijeenkomst. Op deze manier mag er van mij vaker informatie worden opgehaald binnen Deelkracht.”
In het najaar van 2025 starten we met het vragenlijstonderzoek. We hopen dat nog meer mensen hun ervaringen willen delen. Heb je zelf een beperking in horen én zien of werk je met iemand met doofblindheid? En wil je meedoen aan het onderzoek? Neem dan contact op met Marleen Smits via marle.smits@kentalis.nl.
Terug naar overzicht