DeelkrachtBeleef Zintuigenverhalen mee!

Beleef Zintuigenverhalen mee!

Voorlezen en verhalen vertellen is zo gewoon en ook zo bijzonder. Door verhalen aan elkaar te vertellen, kun je groeien in contact, communicatie en in je beeld van de wereld. Verhalen vertellen is dus heel belangrijk. Zintuigenverhalen is een manier van verhalen-vertellen voor mensen met communicatieve en meervoudige beperkingen en mensen met een aangeboren beperking in horen en zien (doofblindheid). Uit eerder onderzoek bleek dat Zintuigenverhalen contact en communicatie kunnen stimuleren. Het maken en voorlezen van een zintuigenverhaal vraagt wel tijd, energie en aandacht en voorlezers willen graag advies over hoe je zintuigenverhalen het beste kunt inzetten. Hoe kunnen we voorlezers dus ondersteunen bij het maken en voorlezen van zintuigenverhalen?

Looptijd

Logo zintuigenverhalen

2023-2026

Wat is de aanleiding?
Bij personen met meervoudige beperkingen is communicatie vaak moeilijk en al helemaal als er ook sprake is van een zintuiglijke beperking. Daardoor kan het contact vooral functioneel worden: wat wil je eten, drinken, of doen? Terwijl voor iemands welbevinden het echte sociale contact juist zo belangrijk is: hoe gaat het met je, hoe voel je je, wat heb je meegemaakt? Verhalen vertellen en voorlezen stimuleren sociaal contact.

Meer verhalen dus!
Verhalen zijn belangrijk, maar niet elk verhaal past bij iemand met meervoudige beperkingen. De methode Zintuigenverhalen is een vorm van voorlezen/verhalen die goed aansluit bij hun mogelijkheden. De voorlezers zijn positief over deze methode en bij de mensen met meervoudige (en) zintuiglijke beperkingen zien we meer communicatie, betrokkenheid, aandacht en plezier (Wolters-Leermakers et al., 2016; Gerkema-Nijhof et al., 2024, unpublished).

Wat is er nodig?
Het maken van een Zintuigenverhaal vraagt tijd, aandacht en energie. Mensen die de verhalen voorlezen geven aan dat dat soms een drempel kan zijn. Ook hebben voorlezers vragen, zoals:

  • Welk verhaal is geschikt?
  • Welke communicatievormen kies ik bij het voorlezen?
  • Hoe kom ik aan de materialen?

Op dit moment zijn enkele (voorbeeld)verhalen en een korte handleiding beschikbaar. We willen graag aanvullende ondersteuning bieden aan ouders, zorgprofessionals en leerkrachten om (meer) Zintuigenverhalen te kunnen voorlezen.

Wat gaan we doen?
We gaan het volgende doen:

  1. Samen met ouders en professionals in kaart brengen wat hen zou helpen om de verhalen vaker voor te lezen of een nieuw verhaal te maken.
  2. Deze antwoorden verwerken tot een product wat laagdrempelig beschikbaar en gemakkelijk inzetbaar is voor ouders en professionals, met precies die instructies, verhalen en materialen waar zij behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld een website, app of bibliotheek.

Kennis delen op een laagdrempelige manier over het wetenschappelijk onderzoek naar Zintuigenverhalen.

Terug naar overzicht