Meer zicht op mogelijkheden voor leren bij mensen met een aangeboren beperking in horen én zien (doofblindheid) of een communicatief meervoudige beperking (CMB)
Looptijd
2023 – 2025
Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het deelprogramma Beperking in horen én zien.
Waar gaat het project over?
Mensen met een aangeboren beperking in horen én zien (doofblindheid) of communicatief meervoudige beperking (CMB) hebben vaak verschillende problemen. Het is daardoor moeilijker om hun mogelijkheden voor leren te ontdekken. Het afnemen van testen (zoals een IQ-test) kan lastig zijn. De testen laten niet altijd zien wat iemand kan in het dagelijks leven. Daardoor weten we niet zeker wat iemand kan, en kunnen we diegene niet goed ondersteunen in het leren. Het is daarom belangrijk dat we weten hoe we de leermogelijkheden van mensen met aangeboren doofblindheid of CMB goed in beeld kunnen krijgen. En hoe we hen kunnen ondersteunen bij het leren. Dit kan met dynamisch assessment (DA).
Waarom is dit project nodig?
We willen dat zo veel mogelijk professionals de leermogelijkheden en ondersteuningsbehoeften van mensen met aangeboren doofblindheid of CMB door middel van een DA in beeld kunnen brengen. Daarom ontwikkelen we in dit project een werkwijze en een scholing voor professionals om DA in te zetten bij mensen met aangeboren doofblindheid of CMB.
Wat hebben we al gedaan in het project?
Van 2020 tot en met 2023 ontwikkelden we een werkwijze om de leermogelijkheden van mensen met aangeboren doofblindheid of CMB en hun ondersteuningsbehoeften in kaart te brengen. Deze werkwijze is geschreven voor professionals die met hen werken. We hebben deze werkwijze ontwikkeld op basis van:
- Wetenschappelijke literatuur, zoals artikelen of boeken
- Focusgroepen met experts op het gebied van DA
- Interviews met ervaringsdeskundigen over hun verwachtingen rondom DA
- Een vragenlijst waarin we professionals vroegen wat zij nodig hebben om DA uit te kunnen voeren (zie Factsheet-Dynamisch-Assessment-behoefteonderzoek-profs-20211220.pdf)
- Focusgroepen met professionals over DA (zie Rapportage-focusgroepen-professionals-project-DA.pdf)
Wat doen wij nu in het project?
Om de werkwijze te kunnen gebruiken, moeten de professionals een scholing volgen. Die ontwikkelen we op dit moment in het project. Ook willen we weten of de werkwijze en scholing goed te gebruiken zijn voor de professionals. Hebben zij er iets aan in de praktijk? Is alles duidelijk opgeschreven? Is de scholing te kort, te lang of precies goed? Kunnen de professionals na de scholing zelfstandig aan de slag met de werkwijze? Allerlei vragen waar we graag antwoord op willen hebben.
Dit onderzoeken we door een groepje professionals de werkwijze en de daarbij horende scholing te laten volgen. Daarna vragen we wat hun ervaringen zijn. Met de ervaringen van deze professionals verbeteren we de werkwijze en de scholing. Daarna zorgen we ervoor dat de werkwijze en de scholing in verschillende organisaties gebruikt kunnen worden.
Team
- Emma Vaillant, projectleider/senior onderzoeker – Kentalis
- Lisette van der Heijden, onderzoeker – Kentalis
- Erika Pranger-Boers, behandelcoördinator/onderzoeker – Kentalis
- Trees van Nunen-Schrauwen, GZ-psycholoog/onderzoeker – Kentalis
- Annet Eikelboom, projectleider kennisontwikkeling – Kentalis
- Wilma van den Hurk, fysiotherapeut – Kentalis
- Maartje Radstaake, senior onderzoeker – Stichting Milo
- Irena Draskoviç, senior onderzoeker – Stichting Milo
- Stijn Deckers, senior onderzoeker – Stichting Milo
- Sarah Waller, GZ-psycholoog – Visio
- Marjo Dinnissen, behandelcoördinator – Visio
- Ingrid Korenstra, ambulant begeleider – Bartiméus
Contact
Wil je meer weten over het onderzoek? Dan kan je contact opnemen met Emma Vaillant via (e.vaillant@kentalis.nl).