Bebeğim işitme cihazı takıyor

Bekijk video

My baby gets hearing aids - English

Bekijk video

إن طفلي سيحصل على جهاز للسمع

Bekijk video

Veelgestelde vragen

Algemeen

Veelgestelde vragen

Zijn de adviezen in deze video van toepassing op mijn kind?

De kinderen in deze video hebben een matig of ernstig gehoorverlies, maar de adviezen zijn bruikbaar voor alle kinderen die hoortoestellen dragen.

Waar zijn de adviezen in de video op gebaseerd?

De adviezen zijn gebaseerd op ervaringen van ouders, ervaringen en kennis van professionals (zoals gezinsbegeleiders, audiologen en gedragsdeskundigen) en inzichten vanuit de wetenschappelijke literatuur:

Nog vóór een kind woordjes gaat begrijpen, leert het allerlei geluiden en klanken herkennen. Dit is de basis van gesproken taal.1 Om die basis goed te kunnen leggen moet je baby zo vroeg mogelijk, zo veel mogelijk horen. De hersenen kunnen alleen goed leren geluid te verwerken als er genoeg geluid binnenkomt.2,3 Hoe vaker je kind de hoortoestellen draagt, hoe beter dit is voor de gesproken taalontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind.4,5,6 Om zoveel mogelijk geluiden mee te krijgen is het belangrijk dat je baby de hoortoestellen vaak draagt. Het liefst alle uren dat je baby wakker is7. Het helpt om een routine op te bouwen door de hoortoestellen in te doen op vaste momenten 8. Je doet de hoortoestellen alleen uit wanneer je baby in bad gaat of gaat slapen. Doe ze daarna zo snel mogelijk weer in.

1 Kuhl, P. K. (2010). Brain mechanisms in early language acquisition. Neuron, 67(5), 713-727. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2010.08.038.

2 Cardon, G., Campbell, J., & Sharma, A. (2012). Plasticity in the developing auditory cortex: Evidence from children with sensorineural hearing loss and auditory neuropathy spectrum disorder. Journal of the American Academy of Audiology, 23(06), 396-411. https://doi.org/10.3766/jaaa.23.6.3

3 Cardon, G., & Sharma, A. (2019). Somatosensory cross-modal reorganization in children with cochlear implants. Frontiers in Neuroscience, 13, 469. https://doi.org/10.3389/fnins.2019.00469

4 Sininger, Y. S., Grimes, A., & Christensen, E. (2010). Auditory development in early amplified children: Factors influencing auditory-based communication outcomes in children with hearing loss. Ear and Hearing, 31(2), 166-185. https://doi.org/10.1097/AUD.0b013e3181c8e7b6

5 Tomblin, J. B., Harrison, M., Ambrose, S. E., Walker, E. A., Oleson, J. J., & Moeller, M. P. (2015). Language outcomes in young children with mild to severe hearing loss. Ear and Hearing, 36(01), 76S-91S. https://doi.org/10.1097/AUD.0000000000000219

6 Ching, T. Y., Dillon, H., Leigh, G., & Cupples, L. (2018). Learning from the Longitudinal Outcomes of Children with Hearing Impairment (LOCHI) study: Summary of 5-year findings and implications. International Journal of Audiology, 57(sup2), S105-S111. https://doi.org/10.1080/14992027.2017.1385865

7 Smith, J., Wolfe, J., & Stowe, D. (2021). Eyes open, Ears on: Supporting hearing technology use in children with hearing loss. The Hearing Journal, 74(6), 32,34-37. https://doi.org/10.1097/01.HJ.0000755524.04499.e2

8 Moeller, M. P., Hoover, B., Peterson, B., & Stelmachowicz, P. (2009). Consistency of hearing aid use in infants with early-identified hearing loss. American Journal of Audiology, 18(1), 14-23.
https://doi.org/10.1044/1059-0889(2008/08-0010)

Hoe is deze video tot stand gekomen?

Deze video is tot stand gekomen vanuit het project ‘Wat Hoor Ik’ binnen Deelkracht. Deelkracht wordt gefinancierd door een subsidie van ZonMW (subsidienummer 637003001). Dit project heeft als doel om de kennis en het inzicht te vergroten van ouders en professionals over gehoorverlies en wat het effect is van hoorrevalidatie op de gesproken taalontwikkeling van slechthorende kinderen.

In een werkgroep bestaande uit ervaringsdeskundigen, professionals (zoals gezinsbegeleiders, audiologen en gedragsdeskundigen) en onderzoekers van verschillende organisaties is de opzet en de inhoud van de video bedacht. Natuurlijk was de uitvoering niet mogelijk zonder de waardevolle bijdrage van de vier gezinnen die in de video deelnemen. 

De hoortoestellen indoen

Wat moet ik doen als het niet lukt de hoortoestellen in te doen?
  • Je kunt je kind afleiden met speelgoed, een boekje of iets anders leuks.
  • Je kunt je kind in de kinderstoel/buggy/Maxi-Cosi zetten, zodat je wat gemakkelijker bij de oortjes kunt.
  • Je kunt je kind door iemand anders laten vasthouden, zodat je goed je handen vrij hebt.
  • Je kunt een paar minuten wachten tot een moment waarop het wel lukt. 

Probeer de hoortoestellen steeds weer in te doen, ook al is dit soms lastig. Op die manier raakt je kind eraan gewend en zal hij het al snel heel gewoon vinden. 

Fluiten van de hoortoestellen

Heeft mijn kind last van het gefluit van de hoortoestellen?

Je kind heeft hier geen last van. Het is niet schadelijk voor je kind of het hoortoestel, maar het kan wel een irritant geluid zijn voor jou en de omgeving.

Wat betekent het als de hoortoestellen fluiten als ze in de oortjes van mijn kind zitten?

De hoortoestellen werken het beste als ze niet fluiten. Het fluiten van hoortoestellen is niet erg, maar geeft wel aan dat de hoortoestellen even niet goed werken. 

Welke oorzaken zijn er voor het fluiten?

  • Er drukt iets tegen het hoortoestel aan, bijvoorbeeld een mutsje, kussen of de rand van de Maxi-Cosi. Ook bij het voeden drukt het oor vaak dicht tegen je aan en kan het gaan fluiten.  
  • Het oorstukje past niet goed, is te klein of zit niet goed in het oor.
  • Het slangetje zit niet goed in het oorstukje waardoor er geluid kan weglekken. 
  • Er zit oorsmeer in de gehoorgang dat tegen het oorstukje duwt.
Wat kan ik doen als de hoortoestellen fluiten als ze in de oortjes van mijn kind zitten?
  • Als het hoortoestel fluit tijdens het voeden, kun je het hoortoestel aan de kant die tegen je aan ligt even uit het oor halen en na het voeden weer in doen. Eventueel kun je je kind in een andere positie vasthouden.
  • Kijk naar het oorstukje, zit dat nog goed in het oor? In het eerste jaar moeten de oorstukjes van het hoortoestel vaak vervangen worden, gemiddeld elke drie maanden.
  • Kijk naar het slangetje, zit het nog goed vast in het oorstukje? Laat de audicien het slangetje opnieuw vastzetten of vervangen of je een slangetje meegeven om het zelf te vervangen. 
  • Overleg met het audiologisch centrum of de behandelaar van je kind als de hoortoestellen blijven fluiten of piepen. 
Hoe vaak moeten de oorstukjes van mijn kind vervangen worden?

Hoe jonger je kind, hoe vaker je de oorstukjes moet vervangen. Je kind groeit dan namelijk het snelst. In het eerste jaar moeten de oorstukjes van je kind gemiddeld elke drie maanden vervangen worden.

Uittrekken van de hoortoestellen

Waarom trekt mijn kind de hoortoestellen uit?

Het uittrekken van de hoortoestellen door je kind is vaak maar een fase. Je kind ontdekt de wereld, dus ook de hoortoestellen. Als je kind de hoortoestellen uittrekt, wil dit niet zeggen dat je kind de hoortoestellen niet in wil. Dit hoort bij de fase van de ontwikkeling van je kind, net zoals hij zijn sokken uittrekt. Doe de hoortoestellen zo snel mogelijk weer in. 

Als je kind de hoortoestellen steeds weer uittrekt, maak er dan geen strijd van. Leg de hoortoestellen even weg en doe ze na een paar minuten weer in. Als je kind maar één van de hoortoestellen uittrekt, kun je het andere hoortoestel gewoon laten zitten. Twee hoortoestellen is beter, maar één hoortoestel is beter dan geen. 

Wat kan ik doen als mijn kind de hoortoestellen steeds blijft uittrekken?
  • Leid je kind af en geef hem iets anders in zijn hand. 
  • Wanneer het uittrekken en indoen van de hoortoestellen een soort spelletje wordt, laat de hoortoestellen dan een paar minuten langer uit voor je ze weer terug indoet.
  • Je kunt mutsjes, bandjes of speciale tape gebruiken om ervoor te zorgen dat je kind ze niet uittrekt en ze niet van de oortjes vallen.
  • Heb je de hoortoestellen weer ingedaan? Reageer hier positief op en zorg ervoor dat je kind dan ook meteen geluid kan waarnemen. 

Hulpmiddelen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind de hoortoestellen niet kwijtraakt?

Er zijn allerlei hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je kind de hoortoestellen minder snel kwijtraakt: 

  • Hoofdbandjes waar je de hoortoestellen in kunt schuiven.
  • Oorclips voor aan de kleding.
  • Speciale mutsjes die het geluid goed doorlaten.
  • Stick & Stay-tape voor achter de oren. 

Het is heel belangrijk om de hoortoestellen te verzekeren tegen verlies en diefstal voor als ze wel een keer kwijtraken. Informeer hiernaar bij het audiologisch centrum of de behandelaar van je kind. 

Kan ik een muts óver het hoortoestel doen of hoort mijn kind dan niets meer?

Als je kind buiten een muts draagt over de hoortoestellen heen, hoort hij nog wel. Er komt nog behoorlijk wat geluid door de stof van een muts heen. Wel kunnen de hoortoestellen gaan fluiten. Probeer wat verschillende mutsjes uit; bij sommige modellen heb je minder last van fluiten dan bij andere. Kies bij voorkeur een muts zonder fleecevoering. Een losse muts zal minder snel fluiten dan een vaste capuchon. Luchtdoorlatende stof, zoals ‘losse wol’ zorgt ervoor dat er meer geluid door de muts kan komen. 

Er zijn ook speciale mutsjes te koop die gebruikt kunnen worden bij hoortoestellen. Deze mutsjes laten meer geluid door op de plek van de hoortoestellen.  

Overige onderwerpen

Hoe vaak moeten de batterijen van de hoortoestellen vervangen worden?

Dit hangt af van hoelang de hoortoestellen per dag aanstaan. Hou in je agenda bij wanneer je de batterijen vervangen hebt. Dan weet je na een paar weken hoelang ze ongeveer meegaan. Gemiddeld gaan de batterijen van de hoortoestellen ongeveer een week mee. Het is handig als er bij het kinderdagverblijf/school/oppas altijd reservebatterijen liggen. Maar het is nog mooier om te voorkomen dat ze daar opraken. Als je de batterijen elke week vervangt is dat waarschijnlijk voldoende. Doe dit op een vast moment in de week, zodat je het nooit vergeet. Controleer elke dag bij het uitdoen van de hoortoestellen of ze het nog doen.

Kunnen de hoortoestellen ook “te hard” staan?

Nee, de hoortoestellen worden zo ingesteld door de audioloog of audicien dat ze niet te hard kunnen staan. In hoortoestellen is een ‘maximum power output’ ingesteld: een maximum geluidsniveau waar het hoortoestel nooit bovenuit komt. Hoortoestellen versterken niet alle geluiden evenveel: zachte geluiden worden meer versterkt dan harde geluiden.

Kunnen de hoortoestellen tegen water?

Het is niet de bedoeling om met hoortoestellen in bad te gaan, te douchen, of te zwemmen. Doe de hoortoestellen dan uit. Hoortoestellen zijn wel spatwaterdicht dus je hoeft ze niet uit te doen als het regent. Zijn de hoortoestellen nat geworden? Doe ze dan in de droogdoos. 

Er bestaan ook hoesjes die om de hoortoestellen heen kunnen ter bescherming tegen zand en water.

Wat kan ik doen om te controleren of de hoortoestellen goed werken?
  • Doe de batterijlade dicht en houd het toestel bij je oor. Als het dan fluit weet je dat de batterijen nog werken.
  • Als je wilt weten of het hoortoestel ook klinkt zoals het moet klinken gebruik dan een zogenaamde stetoclip of afluisterslang waarmee je zelf naar het hoortoestel kunt luisteren. 
Hoe informeer ik de andere verzorgers van mijn kind over de hoortoestellen? (Familie, kinderdagverblijf, oppas etc.)

Een goed startpunt is deze video. Daarnaast kun je heel veel informatie vinden in het overzicht ‘Hoortoestelgebruik van je slechthorende kind’.

Factsheet Hoortoestelgebruik van je slechthorende kind

 

Afbeelding van factsheet

Klik om te vergoten of te downloaden