Deelkracht15 oktober is Wereld TOS Dag

15 oktober is Wereld TOS Dag

Op vrijdag 15 oktober 2021 is het Wereld TOS Dag. Een dag waarop iedereen met TOS in het zonnetje staat. In de week van 11 t/m 17 oktober worden door het hele land verschillende activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor TOS.

TOS, oftewel taalontwikkelingsstoornis, is niet bij iedereen bekend. Toch hebben ongeveer 266.000 kinderen en jongeren in Nederland ermee te maken. In de hersenen van deze kinderen en jongeren wordt taal minder goed verwerkt en daarom hebben ze vaak meer moeite met het uiten en begrijpen van taal.

Met de juiste hulp en ondersteuning kunnen mensen met TOS goed meedoen in de samenleving. Om TOS sneller te signaleren bij kinderen en/of jongeren, is het van belang dat TOS bekend wordt onder het brede publiek. De Wereld TOS Dag draagt hieraan een steentje bij.

Het organiseren van de Nederlandse Wereld TOS Dag is een initiatief van ouders van kinderen met TOS. Het initiatief wordt ondersteund door jongeren met TOS en organisaties in Nederland die kinderen en jongeren met TOS helpen. De Wereld TOS Dag is bedoeld voor leraren, logopedisten, ouders, ervaringsdeskundigen en ieder ander die graag meer wil weten over TOS. Verschillende workshops, symposia, spellen en nog veel meer laten zien wat TOS inhoudt en hoe het is om hiermee te leven.

TOSKoploper
De bekendheid van TOS groeit langzaam. Voor jonge kinderen met TOS is er steeds meer ondersteuning. Over de problemen die jongeren en jongvolwassenen met TOS-ervaring is echter nog weinig bekend. Dat maakt het moeilijk om ook deze groep zorg en ondersteuning op maat te bieden. TOSKoploper is een Deelkracht-project waarin onderzoekers en ervaringsdeskundigen samenwerken. Ze doen onderzoek naar de obstakels die jongvolwassenen tegenkomen op de weg naar zelfstandigheid. Kijk voor meer informatie bij het project TOSKoploper of neem een kijkje bij een van de andere TOS-projecten van Deelkracht in de doelprogramma’s TOS 0-5 jaar, TOS 5-18 jaar en TOS 18+.

Terug naar overzicht