DeelkrachtDoe mee aan het pilotonderzoek naar de functioneringsvragenlijst

Doe mee aan het pilotonderzoek naar de functioneringsvragenlijst

Mensen met een beperking in horen én zien (doofblindheid), hebben recht op toegang tot doofblind-specifieke zorg en ondersteuning wanneer zij dat nodig hebben. Daarom zou de toelating tot deze zorg en ondersteuning niet alleen gebaseerd moeten worden op medische criteria voor de hoeveelheid verlies van gehoor en gezichtsvermogen, maar ook op basis van problemen die mensen ervaren in het dagelijks functioneren (Functionele definitie van doofblindheid – Deelkracht).

De functioneringsvragenlijst bij een beperking in horen én zien is ontwikkeld om in kaart te brengen of iemand problemen in het dagelijks functioneren ervaart én een hulpvraag heeft ten gevolge van de beperking in horen én zien. Functioneringsgebieden die worden uitgevraagd zijn bijvoorbeeld oriëntatie en mobiliteit, communicatie, eigen regie, sociaal functioneren en participatie in de maatschappij. De lijst is ontwikkeld in een samenwerkingsproject tussen Deelkracht en Kennis over Zien.

Op dit moment loopt er een pilot onderzoek naar de bruikbaarheid van de functioneringsvragenlijst. We zijn nog op zoek naar deelnemers! Medewerkers van de vijf betrokken ZG-organisaties (Bartiméus, GGMD, Kalorama, Koninklijke Kentalis, Koninklijke Visio) kunnen meedoen aan de pilot als zij werken in de toelating of als zij hulpvragen verduidelijken bij reeds toegelaten mensen met een beperking in horen én zien.

Wat houdt deelname in?
Je neemt de functioneringsvragenlijst af bij één tot drie (potentiële) cliënten binnen jouw organisatie. Vooraf vraag je de cliënt om een toestemmingsformulier te tekenen. Je vult na de afname een online evaluatievragenlijst in en je wordt aan het einde van de pilot door de onderzoekers geïnterviewd. De extra uren die je maakt voor de pilot worden vergoed. De pilot loopt tot en met juli 2025.

Jolien Grovenstein heeft een dochter met een beperking in horen én zien. Zij heeft goede ervaringen met de  functioneringsvragenlijst:

Wat ik heel fijn vind aan de functioneringsvragenlijst is dat de vragen veel uitgebreider zijn dan een gemiddelde intake. De tijdsduur viel alles mee; het duurde ongeveer drie kwartier. Door deze vragenlijst kon ik meer vertellen over hoe de ontwikkeling en medische geschiedenis bij mijn dochter Arwen is verlopen, waar we tegenaan lopen en bij welke specifieke zorg wij het meeste baat hebben. De vragen zijn diepgaander en ik denk zeker dat het je gerichter bij de juiste begeleiding, hulpmiddelen, zorg of scholing brengt.”

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden voor het pilot onderzoek? Neem dan contact op de projectleider, Marleen Smits marle.smits@kentalis.nl

Terug naar overzicht