DeelkrachtEffectiviteit behandelgroepen: ouders met een doof of slechthorend kind t/m 6 jaar gezocht!

Effectiviteit behandelgroepen: ouders met een doof of slechthorend kind t/m 6 jaar gezocht!

Ben je een ouder van een doof of slechthorend kind tot en met 6 jaar oud? Dan zoeken wij jou!

 

Klik om te vergroten

De onderzoekers en andere medewerkers van Adelante, Auris, Fodok, Foss, Kentalis, NSDSK, Pento en Libra werken veel samen. Vanaf dit jaar wordt deze samenwerking Deelkracht genoemd. Samen willen we de zorg voor dove en slechthorende kinderen verbeteren. Wij zoeken daarom ouders die hun ervaringen met ons willen delen en met ons mee willen denken hoe het beter kan.

Wat doen wij?

Voor het project ‘Effectiviteit Behandelgroepen’ willen we onderzoeken wat goed werkt in de groepsbehandeling voor dove en slechthorende kinderen in de vroegbehandeling. Wij richten ons vooral op de ontwikkeling van taal en communicatie (zowel gebaren als gesproken taal). Aan welke dingen die op de groepsbehandeling gedaan worden hebben de kinderen echt wat? En hoe verschilt dit van individuele behandeling?

Wij willen de ervaringen van ouders meenemen in het opstellen van landelijke richtlijnen voor de manier van werken in de groepsbehandeling voor dove en slechthorende kinderen. Zo kunnen wij de zorg voor jonge dove en slechthorende kinderen nog beter maken.

Wie zoeken wij?

Ouders van een doof of slechthorend kind tot en met 6 jaar oud. Je kind heeft dus te maken met de vroegbehandeling of is net gestart op school. Wij zoeken ouders van een kind dat individuele behandeling heeft (gehad) en ouders van een kind dat naar de behandelgroep gaat of ging.

Je mening en ervaring zijn heel belangrijk! Je helpt het onderzoek, maar ook ouders die na jou door onze organisaties worden begeleid. Als dank voor het meedoen ontvang je een digitale cadeaubon van 50 euro van ons. Er kan één ouder per gezin deelnemen.

Wat gaan we doen?

Wij willen in kleine groepen (online) in gesprek gaan met jou en andere ouders. Vragen die we gaan bespreken zijn bijvoorbeeld:

  • Waarom koos je voor groepsbehandeling of voor individuele behandeling?
  • Wat heeft jouw kind het meest geholpen in de behandeling (groep of individueel)?

Elke groep bestaat uit maximaal 6 ouders en 2 onderzoekers. Het groepsgesprek wordt opgenomen voor de onderzoekers. De antwoorden die je geeft zijn vertrouwelijk. De behandelaar of leraar van je kind krijgt de antwoorden niet. Je antwoorden veranderen de behandeling niet. Je mag alles zeggen wat je vindt. We vragen je ook om vooraf een korte vragenlijst in te vullen over je kind. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Je ontvangt deze vragenlijst na aanmelding via e-mail.

Waar?

De groepsgesprekken zijn online via beeldbellen. Je ontvangt van ons een link.

Wanneer?

Voor elke groep ouders zijn er twee mogelijke dagen om deel te nemen.

  • 24 juni en 1 juli 2021: voor ouders van kinderen die al op school zitten;
  • 8 en 13 juli 2021: voor ouders van kinderen die nu nog niet op school zitten.

Hoe laat?

Van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur.

Wil je meedoen?

Mail dan naar Brigitte de Hoog: bdehoog@nsdsk.nl. Geef hierbij aan of je kind al op school zit en op welke dag(en) je beschikbaar bent om deel te nemen. Geef in de mail alsjeblieft aan wat jouw voorkeurstaal is: gesproken Nederlands, Nederlandse Gebarentaal of Nederlands met Gebaren. Wij zullen daar in het gesprek rekening mee houden.

We vinden het heel fijn als je mee wilt denken en praten in ons onderzoek!

Hartelijke groeten van het projectteam,

Claudia Sinoo, Hari Sakellari, Nadine de Rue en Brigitte de Hoog

Meer informatie over het project kun je lezen op: https://www.deelkracht.nl/projecten/effectiviteit-behandelgroepen/

 

Terug naar overzicht