DeelkrachtHeb jij een doof of slechthorend kind tussen 2,5 en 5 jaar oud? Doe dan samen met je kind mee aan ons onderzoek!

Heb jij een doof of slechthorend kind tussen 2,5 en 5 jaar oud? Doe dan samen met je kind mee aan ons onderzoek!

Voor het project Effectiviteit interventies zijn wij op zoek naar ouders met een doof of slechthorend kind in de vroegbehandeling. Samen met deze ouders willen wij onderzoeken of de Taal voor ToM cursus werkt.

 

Taal voor ToM cursus
Dove en slechthorende kinderen hebben vaak een achterstand in ToM ontwikkeling. ToM staat voor Theory of Mind. De Theory of Mind beschrijft hoe goed een persoon kan begrijpen hoe iemand anders zich voelt, wat iemand anders wil of wat iemand anders denkt. Dat is belangrijk voor het goed leren omgaan met andere mensen. Voor dove en slechthorende kinderen is dit moeilijk.

Om ouders te helpen de ToM ontwikkeling van hun jonge dove of slechthorende kind te stimuleren, is de oudercursus Taal voor ToM ontwikkeld. Het doel van deze cursus is dat ouders bijvoorbeeld meer emoties gaan benoemen als zij met hun kind praten. We willen er graag achter komen of deze cursus daarbij helpt. Daarom doen we onderzoek.

Hoe gaan we dit onderzoeken?
We vergelijken kinderen en ouders die de cursus wél gevolgd hebben met kinderen en ouders die de cursus niet gevolgd hebben. Op die manier komen we erachter of de oudercursus effectief is.

Voor het onderzoek komt een van onze onderzoekers drie keer bij je thuis langs. Tussen het eerste en tweede huisbezoek zit ongeveer 2 maanden tijd. Tussen het tweede en het derde huisbezoek zit ongeveer 6 maanden. Het onderzoek duurt in totaal dus ongeveer 8 maanden. Wij zullen hiervoor afspraken met je maken op momenten dat het jou uitkomt.

Elk huisbezoek duurt ongeveer een uur. De onderzoeker filmt jou en je kind eerst terwijl jullie samen een platenboek bekijken en als jullie samen met speelgoed spelen. De onderzoeker zorgt voor het boek en het speelgoed. Daarna doet de onderzoeker een paar korte taakjes met je kind. Ze vertelt een verhaaltje en stelt daar een paar vragen over. Ondertussen vult de ouder een vragenlijst in.

Effectiviteit interventies
Dit onderzoek is onderdeel van het project Effectiviteit interventies. In de vroegbehandeling worden veel verschillende interventies gebruikt om de ontwikkeling van dove en slechthorende kinderen te stimuleren. In dit project brengen we in kaart welke interventies er allemaal gebruikt worden bij verschillende organisaties in Nederland. Daarnaast onderzoeken we of deze interventies goed werken. Dit doen we onder andere bij de Taal voor ToM cursus.
Als de cursus goed werkt zal deze cursus een vaste plek krijgen bij alle zorgorganisaties in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek verschijnen in een internationaal tijdschrift.

Wil je meedoen?
Voor dit deel van het onderzoek zijn we op zoek naar ouders die de ToM cursus nog niet gevolgd hebben. Heb jij de cursus nog niet gevolgd en wil je meedoen aan het onderzoek?

Vul dan jouw gegevens in op https://tinyurl.com/taalvoortom. Een van onze onderzoekers zal dan contact met je opnemen.

Heb je vragen? Mail dan naar Manouk van Kerkhof: mvankerkhof@nsdsk.nl.

Terug naar overzicht