DeelkrachtHoe is het om doof of slechthorend te zijn?

Hoe is het om doof of slechthorend te zijn?

Een beleving voor en door kinderen

Voor een kind is het moeilijk om in te schatten hoe het is om doof of slechthorend te zijn. Kentalis heeft de handen uit de mouwen gestoken om een workshop te ontwikkelen waarin kinderen zelf kunnen ervaren hoe het is om doof of slechthorend te zijn.

Een doof of slechthorend vriendje in de klas, in de straat of in het voetbalteam. Voor een kind in de basisschoolleeftijd is het moeilijk om zich te verplaatsen in iemand met een auditieve beperking. Door de workshop D/SH-beleving kunnen zij dat met behulp van allerlei oefeningen wel. Een uitleg in woorden is vaak niet genoeg om een kind te laten beseffen wat het is om doof of slechthorend te zijn. Deze workshop biedt verschillende ervaringsoefeningen en geluidsfragmenten waardoor een kind ervaart wat het is om minder goed te horen, met als gevolg meer begrip voor dove of slechthorende kinderen en hun gedrag. Ook bedenken de kinderen samen met een trainer hoe zij rekening kunnen houden met een doof of slechthorend kind in hun omgeving.

De oefeningen zijn verdeeld in oefeningen voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Ze worden op maat gemaakt waardoor de deelnemers precies leren hoe ze tot optimaal contact met het dove of slechthorende kind kunnen komen.

Een samenleving die voor iedereen toegankelijk is!

Het product D/SH-beleving draagt bij aan een samenleving die ook voor mensen die doof of slechthorend zijn toegankelijk is. Naast deze D/SH-beleving voor kinderen, is er ook een D/SH-beleving voor volwassenen, zoals professionals die werken met dove en slechthorende kinderen en jongeren. Het onderdompelen van horenden in een wereld van iemand met doofheid of slechthorendheid zorgt voor begrip; het laat mensen zien wat er moet gebeuren om doven en slechthorenden en overal kunnen meedoen.

Kijk voor meer informatie bij het project Voorlichting en Kennisoverdracht.

 

Terug naar overzicht