DeelkrachtStart van ‘Mijn geluk in beeld’

Start van ‘Mijn geluk in beeld’

Welbevinden van mensen met CMB; wat is dat?

In de nieuwsbrief van november 2021 heb je kunnen lezen dat we binnen het project Persoonlijk welbevinden profiel zo goed mogelijk proberen te begrijpen wat mensen met een Communicatief Meervoudige Beperking (CMB) gelukkig maakt. Eerder keken we wat er in de wetenschappelijke literatuur stond over welbevinden van mensen met CMB. Daarnaast hebben we ouders en professionals gevraagd naar wat zij denken dat belangrijk is voor het welbevinden van mensen met CMB.

Waar staan we nu?

Binnen het deelproject ‘Mijn geluk in beeld’ vragen we mensen met CMB zélf wat hen gelukkig maakt. Inmiddels zijn we druk met het werven van deelnemers binnen woonlocaties van Kentalis in Sint-Michielsgestel, Amsterdam en Vries. Onze bewoners vragen we of ze mee willen doen middels een kort filmpje en een eigen toestemmingsformulier. Tekening - vrouw en man met duim omhoog in tabletIn de maanden mei tot en met september 2022 gaan ze daarna als echte journalisten met pet en perskaart aan de slag. Zij lenen hiervoor een iPad die ze mee kunnen nemen in de ‘Mijn geluk in beeld’-tas. De begeleiders van de deelnemers voorzien we van een handleiding en uitgebreide begeleiding door het projectteam.

Wat gaan onze deelnemers doen?

Voor ‘Mijn geluk in beeld’ gebruiken we ‘Guided Photovoice’ en onderdelen van de methode ‘Dit vind ik ervan’. Deelnemers gaan bijvoorbeeld op hun woongroep, thuis en op de dagbesteding foto’s maken van voorwerpen, personen, of ruimtes waar zij gelukkig van worden. Vervolgens gaan ze met een bekende begeleider in gesprek over deze foto’s. Dit doen we natuurlijk per deelnemer op maat; deelnemers kunnen alle communicatievormen gebruiken die zij nodig hebben (bijv. NGT of picto’s). Tekening - vrouw maakt een foto met tabletHun begeleiders vragen aan de deelnemers wat er op hun foto’s staat en waarom zij hiervan een foto hebben gemaakt. Tijdens deze dialoog zorgt hun begeleider ervoor dat hij zijn eigen mening en interpretaties van zich afzet en dat hij echt luistert naar wat de deelnemer te zeggen heeft. Zo brengen wij hun geluk in beeld!

 

Auteurs: Nina Wolters-Leermakers en Vera Knapen

Terug naar overzicht