Mensen met CMB ervaren vaak problemen in de communicatie. Zij kunnen niet zomaar vertellen waar zij gelukkig of ongelukkig van worden. Daarom proberen wij te begrijpen hoe we zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen wat een persoon met CMB gelukkig maakt. Dit is belangrijk zodat ouders en mensen die werken in zorg of onderwijs kunnen bijdragen aan geluk van personen met CMB.
Wanneer voelen mensen met CMB zich gelukkig?
Looptijd: 2020 – 2022

Klik om te vergroten
Waar gaat het project over?
Wat is welbevinden? Als je in een woordenboek kijkt dan staat daar ‘je gelukkig voelen’. Je gelukkig voelen is belangrijk. Als je je gelukkig voelt, dan ben je bijvoorbeeld vrolijker. Ook word je minder vaak ziek en je voelt minder stress. Je praat met meer mensen, je maakt makkelijker vrienden, en je kan bijvoorbeeld makkelijker leren. Maar wat is ‘je gelukkig voelen’? De meeste mensen kunnen gewoon vertellen waar ze gelukkig van worden. Wat dat precies is, zal voor iedereen verschillend zijn. De ene persoon wordt gelukkig van een kopje thee drinken en een spannend boek lezen. Een ander persoon wordt bijvoorbeeld gelukkig van een groot feest met veel mensen. Wanneer voelt een persoon met CMB zich gelukkig? Dat is waar dit project over gaat.
Waarom is dit project nodig?
Mensen met CMB ervaren vaak problemen in de communicatie. Zij kunnen niet zomaar vertellen waar zij gelukkig of ongelukkig van worden. Daarom proberen wij te begrijpen hoe we zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen wat een persoon met CMB gelukkig maakt. Dit is belangrijk zodat ouders en mensen die werken in zorg of onderwijs kunnen bijdragen aan geluk van personen met CMB.
Wat doen wij in het project?
Op vier manieren proberen wij te begrijpen wat belangrijk is voor het welbevinden van mensen met CMB. Wij onderzoeken:
- Wat onderzoekers schrijven over welbevinden bij mensen met CMB. Wat is belangrijk voor het welbevinden van mensen met CMB volgens andere onderzoekers? Wat schrijven zij hierover in wetenschappelijke artikelen?
- Wat mensen met CMB op hun eigen manier kunnen vertellen over wanneer ze zich gelukkig voelen. Mensen met CMB vertellen ons op hun eigen manier over wat welbevinden voor ze is. Wat vinden zij belangrijk? Wanneer voelen zij zich veilig?
- Wat volgens naasten belangrijk is voor het welbevinden van mensen met CMB. Wij praten met ouders, broers en zussen van mensen met CMB. We praten over het welbevinden van hun kind, broer of zus. Wat maakt hen gelukkig? Wanneer voelen zij zich onveilig? Wat vinden ze leuk?
- Wat volgens medewerkers in zorg en onderwijs belangrijk is voor het welbevinden van mensen met CMB. Wij praten met medewerkers uit zorg en onderwijs. We praten over het welbevinden van hun cliënten en leerlingen. Wat maakt hun cliënten gelukkig?
Wat levert het project op?
De vier manieren leveren allemaal unieke informatie op over welbevinden. We combineren deze informatie, zodat we beter begrijpen hoe we mensen met CMB kunnen begeleiden om zichzelf te zijn en zich gelukkig te voelen. We maken een product waarin we voor een persoon met CMB beschrijven wat heel belangrijk is voor zijn welbevinden. Dit moet een makkelijk te gebruiken product worden. Hoe dit product eruit gaat zien, bepalen we samen met ouders en professionals. Alle belangrijke mensen in het leven van de persoon met CMB zouden het product moeten gebruiken.
Team
- Nina Wolters-Leermakers, projectleider / onderzoeker – Kentalis
- Kim van den Bogaard, onderzoeker / gedragskundige – Kentalis
- Merel Prins, gedragskundige – Kentalis
- Hanneke Van Gennip-Kuijpers, gedragskundige – Kentalis
- Marian Sloots, onderwijskundige – Kentalis
- Willemien Ebels, ervaringsdeskundige – Kentalis
- Vera Knapen, onderzoeker – Kentalis
- Groep van 14 professionals (Kentalis, Milo, Philadelphia, Prisma) en 10 ervaringsdeskundige ouders die meedenken over de inhoud en vorm van het product
- In overleg met Karen van Vessem-de Vos en Monique van Driel
Contact
- Nina Wolters-Leermakers – n.wolters@kentalis.nl