DeelkrachtOnderdompeling

Onderdompeling

Bekijk in NGT

Waarom dit project?

Klik om te vergroten

Veel horende mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om als dove of slechthorende te leven in een wereld die vooral voor horende mensen lijkt te zijn. Zij weten ook niet dat er verschil is tussen vroegdoven, plotsdoven, laatdoven en slechthorenden. In dit project willen we hierover kennis delen met bijvoorbeeld:

  • partners en kinderen van doven en slechthorenden
  • mensen die bij een gemeente of bij de overheid werken
  • hulpverleners die weinig of geen ervaring hebben met doven en slechthorenden

Ook willen we hen laten ervaren hoe het is om doof of slechthorend te zijn.

Doel

Het doel van dit project is dat horende mensen kennis hebben over doof of slechthorend zijn. En dat zij ervaren hebben wat het betekent om doof of slechthorend te zijn. Zodat zij begrijpen wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat doven en slechthorenden in Nederland altijd en overal mee kunnen doen.

Aanpak

Kijken wat er al is

Communicatiedeskundigen van GGMD, Kentalis en De Gelderhorst kijken welke materialen er zijn om kennis te delen en voorlichting te geven over doof of slechthorend zijn. Wat is er bijvoorbeeld al aan cursussen en lesmateriaal? Wat er al is, wordt verdeeld over drie groepen. Daarbij kijken we of het kennis deelt over de:

  1. Stoornis: Alles wat te maken heeft met het lichaam. Waarom iemand doof of slechthorend is.
  2. Beperking: Wat de gevolgen zijn als je niet of niet goed kan horen, en welke oplossingen iemand daarvoor heeft. Bijvoorbeeld als iemand niet kan bellen en daar WhatsApp of videobellen voor gebruikt.
  3. Handicap: Als iets of iemand jou tegenhoudt om mee te doen, heb je een handicap. Bijvoorbeeld: als je bij je bank niet via telefoon met gebarentolk kunt telefoneren om informatie over je bankrekening te krijgen, is dat een handicap.

Cursus Onderdompeling

Om kennis te delen en mensen te laten ervaren hoe het is om doof of slechthorend te zijn, ontwikkelen we een cursus Onderdompeling. Deze cursus bestaat uit:

  • Online lessen om kennis te delen. Bijvoorbeeld over welke soorten gehoorverlies er zijn en welke hulpmiddelen en voorzieningen er zijn.
  • Online lessen om te ervaren hoe het is om doof of slechthorend te zijn. Met opdrachten als: kijk tv zonder geluid en met ondertiteling via Teletekst.
  • Bijeenkomsten waar je naartoe kunt. Hier ga je met doven en slechthorenden in gesprek over wat je ervaren hebt tijdens de opdrachten uit de online lessen. En over het leven van doven en slechthorenden. Over hoe het is om dit elke dag mee te maken en over hoe hindernissen weggenomen kunnen worden.

Resultaat

Aan het einde van dit project hebben we:

  • Een overzicht van wat er aan materiaal is om kennis te delen.
  • Een cursus Onderdompeling.

Verbinding met andere projecten

In het project ‘Onderdompeling’ wordt samengewerkt met het project:

Contact

Heb je vragen over dit project? Stuur dan een e-mail naar Jelle Kamstra (j.kamstra@kentalis.nl).

Terug naar overzicht