DeelkrachtAdvies

Advies

Bekijk in NGT

Waarom dit project?

Klik om te vergroten

In 2016 is het VN-verdrag voor mensen met een handicap goedgekeurd. Het doel van dat verdrag is inclusie en participatie. Dat betekent dat iedereen erbij hoort en mee kan doen. Gemeenten zijn daar verantwoordelijk voor. Zij moeten ervoor zorgen dat in hun gemeente de communicatie met doven en slechthorenden goed geregeld is. Dat er bijvoorbeeld een ringleiding is in gebouwen waar iedereen mag komen, zoals het gemeentehuis of het ziekenhuis. Ook moeten zij gesproken informatie op een andere manier aanbieden. Bijvoorbeeld via ondertiteling, een digitaal scherm of een sms.

Doel

Het doel van dit project is uit te zoeken wat gemeenten kunnen doen om ervoor te zorgen dat doven en slechthorenden in Nederland altijd mee kunnen doen. Daarnaast willen we koplopergemeenten die hier weinig kennis over hebben, adviseren over wat zij kunnen doen en hoe zij dat kunnen doen.

Aanpak

In gesprek met ambtenaren

Bij de 25 koplopergemeenten gaan professionals van GGMD en Kentalis met ambtenaren in gesprek over inclusie en participatie van doven en slechthorenden in hun gemeente. In de gesprekken wordt bepaald welke behoefte er in een gemeente is aan meer kennis over doven en slechthorenden. Als er kennis mist, geven ervaringsdeskundigen voorlichting en delen zij kennis. Daarvoor worden in dit project:

  • Een Voorbeeldboek gemaakt: een boek met goede voorbeelden van activiteiten die de inclusie van doven en slechthorenden in de gemeente vergroten. Bijvoorbeeld hoe je als gemeente:
    • de communicatie met doven en slechthorenden verbetert;
    • informatie zo aanbiedt dat deze ook geschikt is voor doven en slechthorenden.
  • Een aantal plekken en gebouwen in gemeenten gezocht om activiteiten die kans van slagen hebben uit te proberen. We doen dit samen met de koplopergemeenten.

Omschrijving van inclusie en participatie

Er wordt een omschrijving gemaakt van wat inclusie en participatie voor doven en slechthorenden betekent. Hiervoor gebruiken we:

  • Artikelen die hierover geschreven zijn.
  • De resultaten van een vragenlijst. In deze vragenlijst wordt aan doven en slechthorenden gevraagd:
    • Wat is voor jou participatie?
    • Waardoor kun je niet participeren (het gaat hier om dingen van buitenaf, zoals: je kunt via telefoon met gebarentolk geen informatie over je bankrekening krijgen)?
    • Wat is een goede aanpak voor betere inclusie?

Meten hoe goed het gaat

In het project Advies halen we ook informatie op die gebruikt kan worden om te meten hoe goed het gaat met de inclusie en participatie van dove en slechthorende volwassenen in Nederland. In de gesprekken met de gemeenten halen we hiervoor bijvoorbeeld informatie op over:

  • Met welke groepen van ervaringsdeskundigen werken gemeenten samen?
  • Hoe worden inclusie en participatie in de gemeente gemeten?

Deelproject: Openbaar vervoer

Het project Advies heeft ook een deelproject ‘Openbaar vervoer’. Het doel van dit deelproject is dat doven en slechthorenden makkelijker met de trein, bus, tram en metro kunnen reizen. Ervaringsdeskundigen gaan hiervoor in gesprek met bijvoorbeeld de NS en Arriva voor de trein. Voor de bus gaan zij in gesprek met bijvoorbeeld het GVB in regio Amsterdam, de HTM in regio Den Haag en Connexxion. Zij praten met deze bedrijven over:

  • Wat kan het bedrijf doen om het reizen met het openbaar vervoer voor doven en slechthorenden beter te maken.
  • Hoe ziet hun aanpak voor meer inclusie in het openbaar vervoer eruit?
  • Welke kennis heeft het bedrijf over communicatie met doven en slechthorenden?
  • Welke kennis hebben zij over het geven van informatie aan doven en slechthorenden? Wat willen bedrijven hier nog graag over weten?

Resultaat

Aan het einde van dit project hebben we:

  • Bij gemeenten en vervoersbedrijven kennis gedeeld over inclusie en participatie van doven en slechthorenden.
  • Een duidelijke omschrijving van wat inclusie en participatie in een gemeente en in het openbaar vervoer voor doven en slechthorenden betekent.
  • Een Voorbeeldboek voor gemeenten en een Voorbeeldboek voor vervoersbedrijven. In deze boeken staan voorbeelden voor hoe zij ervoor kunnen zorgen dat ook doven en slechthorenden mee kunnen doen.

Verbinding met andere projecten

In het project ‘Advies’ wordt samengewerkt met het project:

Contact

Heb je vragen over dit project? Stuur dan een e-mail naar Peia Prawiro-Atmodjo – Puts via p.prawiro@kentalis.nl.

 

 

Terug naar overzicht