Toegang tot zorg

Voor kinderen met TOS van 0-5 willen we de toegankelijkheid van de zintuiglijk gehandicaptenzorg (ZG) verbeteren.

Looptijd 2020-2022

Toegankelijkheid

Klik om te vergroten (infographic toegankelijkheid)

Door een taalontwikkelingsstoornis kun je gedurende de levensloop tegen verschillende problemen aanlopen. Het kan gaan om communicatieproblemen. Maar ook sociaal-emotionele problemen zien we vaak. Waar kun je terecht met dit soort problemen? Is informatie over voorzieningen die er zijn goed te vinden? Moet je steeds opnieuw ‘bewijzen’ dat je TOS hebt? Moet je lang wachten totdat je aan de beurt bent?

Team Toegankelijkheid zoekt het uit!

Jan Buitenhek (Kentalis) analyseerde 95 dossiers van cliënten die niet meteen toegang kregen tot de ZG. Waarom was er twijfel over toelating? Het projectteam maakte een vragenlijst over diagnostiek en toelating. Mirjam Blumenthal (Kentalis) Annemarie Kerkhoff (Auris), Maaike Diender (NSDSK) en Jan Buitenhek (Kentalis) verwerkten de antwoorden van 25 medewerkers van Audiologische centra.

Iris Manders (Kentalis) en Jet Isarin (Kentalis) ondernamen een digitale cliëntreis met 4 ouders van kinderen met TOS. Wat maakten de ouders mee vanaf het moment dat ze zich zorgen gingen maken over de taalontwikkeling van hun kind? De ervaringsdeskundigen met wie we de cliëntreis maakten: Heleen Gorter, Marleen van der Vorst, Kelly Thijssen en Lonneke. 

Moeders vertellen

Heleen Gorter en Kelly Thijssen maakten een cliëntreis. Over stukjes van hun reis vertellen zij in korte video’s, die je hier kunt bekijken.

Terug naar overzicht