In het deelprogramma TOS 0-5 jaar brengen we de kenmerken van jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en van jonge kinderen met een TOS en daarnaast ook een spraakontwikkelingstoornis (SOS) in beeld. We doen dit in de projecten: ‘Wat werkt voor wie?’ en ‘Spraakmakend Junior’.
We onderzoeken de werkzame elementen van een behandelaanbod op maat voor het kind en zijn of haar ouders/verzorgers. Wat werkt het beste in onze peuterbehandelgroepen, wat hebben ouders/verzorgers nodig om goed samen te kunnen werken met behandelaren, en wat hebben professionals buiten de ZG-sector nodig aan informatie over TOS?
Ouders/verzorgers van jonge kinderen met TOS staan graag zelf aan het roer van het leven van hun kind. In het project ‘TOS Informatiepunt’ zoeken we naar manieren om ouders/verzorgers én de bredere samenleving toe te rusten voor een optimale participatie van kinderen met TOS.
In Meertaligheid Centraal doen we onderzoek om de diagnostiek en behandeling voor jonge meertalige kinderen (met een vermoeden van) TOS te verbeteren.
In dit project onderzoeken we hoe Nederlands met Gebaren (NmG) helpt in de groepsbehandeling van jonge kinderen met (een vermoeden van) TOS.
We ontwikkelen een nieuw ouderprogramma dat ouders vaardigheden leert om de taalontwikkeling te stimuleren in de dagelijkse interactie met hun kind met TOS.
We onderzoeken hoe je problemen in de spraakontwikkeling het beste kunt opsporen en hoe je kinderen met spraakstoornissen het beste kunt helpen.
Meerjarig onderzoek naar de ontwikkeling van ruim 500 kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).
De ontwikkeling van een website met betrouwbare informatie over TOS, bedoeld voor mensen met TOS, hun directe omgeving en zorgprofessionals.
Op deze pagina vind je de projecten die al zijn afgelopen, met de documenten en projectverslagen die daarbij horen.