In het deelprogramma TOS 0-5 jaar brengen we de kenmerken van jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en van jonge kinderen met een TOS en daarnaast ook een spraakontwikkelingstoornis (SOS) in beeld. We doen dit in de projecten: TOS-profiel en Handreiking Spraakontwikkelingsstoornissen 0-5.
We onderzoeken de werkzame elementen van een behandelaanbod op maat voor het kind en zijn of haar ouders/verzorgers. Wat werkt het beste in onze peuterbehandelgroepen, wat hebben ouders/verzorgers nodig om goed samen te kunnen werken met behandelaren, en wat hebben professionals buiten de ZG-sector nodig aan informatie over TOS? Deze vragen beantwoorden we in de projecten: Werkzame elementen 0-5, Samen met ouders en Samen met sociaal domein.
Ouders/verzorgers van jonge kinderen met TOS staan graag zelf aan het roer van het leven van hun kind. In de projecten Toegankelijkheid 0-5 en TOS Informatiepunt zoeken we naar manieren om ouders/verzorgers én de bredere samenleving toe te rusten voor een optimale participatie van kinderen met TOS.
We ontwikkelen een nieuw ouderprogramma dat ouders vaardigheden leert om de taalontwikkeling te stimuleren in de dagelijkse interactie met hun kind met TOS.
We onderzoeken hoe je de problemen met spreken het beste kunt ontdekken en hoe je kinderen met SOS het beste kunt helpen.
Met Taal in Zicht volgen we 600 kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) 20 jaar lang in hun ontwikkeling.
Voor kinderen en volwassenen met TOS willen we de toegankelijkheid verbeteren van zorg en voorzieningen in de zintuiglijk gehandicaptenzorg en het sociale domein.
De ontwikkeling van een website met betrouwbare informatie over TOS, bedoeld voor mensen met TOS, hun directe omgeving en zorgprofessionals.
We bekijken hoe we in de zorg voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) beter kunnen samenwerken met de kinderopvang en consultatiebureaus.
In dit project onderzoeken we hoe we de samenwerking tussen ouders van kinderen met TOS en professionals kunnen verbeteren.
Jonge kinderen met een (vermoeden van) TOS vinden het lastig om de juiste woorden en zinnen te zeggen. Wat werkt goed bij deze jonge kinderen?
In dit project kijken we naar factoren (eigenschappen) van het jonge kind met (een vermoeden van) TOS.