In het deelprogramma TOS 5-18 brengen we niet alleen de taal- en communicatieproblemen van kinderen met TOS in beeld, maar ook de problemen op het gebied van sociaal-emotioneel functioneren en leren. We doen dit in de projecten: Taal in Zicht, TOS profiel in de tijd, Handreiking Grammatica en Handreiking Spraakontwikkelingsstoornissen 5+.
We ontwikkelen behandelaanbod op maat van de cliënt en de mensen in zijn of haar omgeving. Wat werkt in welke levensfase, wat hebben meertalige of anderstalige gezinnen nodig en hoe leggen we goed uit wat TOS is? Deze vragen beantwoorden we in de projecten: Werkzame elementen 5+, Thuistaaltool en Visualisatie psycho-educatie.
Zowel de (ouders van) kinderen met TOS als (jong)volwassenen met TOS staan graag zelf aan het roer van hun leven. In de projecten TOS-Informatiepunt, Toegankelijkheid 5+ en Communicatiepaspoort, zoeken we naar manieren om cliënten, hun omgeving én de samenleving toe te rusten voor gelijkwaardige participatie.
We willen meer inzicht krijgen in de kenmerken van TOS op belangrijke momenten (transities) in de ontwikkeling.
Wat werkt er goed in de behandeling? Is de communicatieve participatie van kinderen en jongeren met TOS na behandeling verbeterd?
Hoe helpen we kinderen met TOS om betere zinnen te maken? We gebruiken hierbij bestaand onderzoek en kennis uit de praktijk.
We onderzoeken hoe je de problemen met spreken het beste kunt ontdekken en hoe je kinderen met SOS het beste kunt helpen.
Met Taal in Zicht volgen we 600 kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) 20 jaar lang in hun ontwikkeling.
Samen met jongeren met TOS vernieuwen we de Com-Pas, het hulpmiddel in communicatie voor jongeren met TOS.
Een hulpmiddel waarmee meertalige en anderstalige ouders van kinderen met TOS thuis klankoefeningen in de thuistaal kunnen maken en oefenen.
Met behulp van plaatjes willen we duidelijk uitleggen wat TOS is, zodat de informatie beter kan worden begrepen en onthouden.
Voor kinderen en volwassenen met TOS willen we de toegankelijkheid verbeteren van zorg en voorzieningen in de zintuiglijk gehandicaptenzorg en het sociale domein.
De ontwikkeling van een website met betrouwbare informatie over TOS, bedoeld voor mensen met TOS, hun directe omgeving en zorgprofessionals.