Bekijk hier onze laatste nieuwsberichten

16-sep-22

Meld je aan voor het slotcongres Taalgrenzen!

Op donderdag 10 november 2022 presenteren we de resultaten van het project Taalgrenzen tijdens het slotcongres Taalgrenzen. Meld je nu aan!

Ga naar bericht
15-sep-22

Deelnemers gezocht! ‘Mijn geluk in beeld’ – Welbevinden van mensen met CMB; wat is dat?

Binnen ‘Mijn geluk in beeld’ vragen we mensen met CMB wat hen gelukkig maakt. Daarom zijn we op zoek naar deelnemers!

Ga naar bericht
09-sep-22

Aftermovie Multisport- en cultuurdag in Almere

Op 18 juni was er in Almere een multisport- en cultuurdag voor dove en slechthorende kinderen en volwassenen. Bekijk de Aftermovie!

Ga naar bericht
07-sep-22

Onderzoek naar bruikbare hulpmiddelen voor mensen met doofblindheid: de eerste resultaten zijn binnen!

In het project ‘Inzicht in hulpmiddelen’ gaan we op zoek naar hulpmiddelen die in Nederland beschikbaar zijn voor mensen met doofblindheid. De eerste resultaten zijn binnen!

Ga naar bericht
02-sep-22

Gezocht: Ouders van dove of slechthorende kinderen van 2 tot 5 jaar

Hoe kunnen we de ontwikkeling van ToM (Theory of Mind) bij dove en slechthorende kinderen stimuleren? Help ons om dat te ontdekken!

Ga naar bericht
25-aug-22

Gezocht: Professionals die werken met dove/slechthorende kinderen (3 tot 7 jaar)

We maken video’s met tips en adviezen rondom de overstap naar school. Wil jij voor de camera vertellen wat dove en slechthorende leerlingen en hun ouders hierbij kunnen verwachten en waar ze aan moeten denken?

Ga naar bericht
25-aug-22

Gezocht: Ouders en hun D/SH kind dat (sinds kort) naar de basisschool gaat

We maken video’s waarin ouders en hun dove of slechthorende kind vertellen over school. Zo kunnen zij hun ervaringen over de overgang vanuit de zorg aan andere ouders laten zien. Wil jij voor de camera over je ervaringen vertellen?

Ga naar bericht
15-jul-22

Ze is er! De Nederlandse Functionele Definitie van Doofblindheid

De Nederlandse Functionele Definitie van Doofblindheid is gepubliceerd. Lees er meer over.

Ga naar bericht
12-jul-22

Ervaringsfestival: beeldverslag en foto’s

Tijdens het Ervaringsfestival op 19 mei bedankten we de ervaringsdeskundigen TOS. Bekijk nu het beeldverslag en de foto’s.

Ga naar bericht
17-jun-22

Trainingsdag Communicatie-diagnostiek DSH 18+

Op 31 mei kwamen de communicatie-deskundigen van Kentalis, GGMD, de Gelderhorst en Pro Persona in Utrecht samen voor een trainingsdag. Samen gingen we aan de slag met een nieuw instrument binnen de communicatiediagnostiek.

Ga naar bericht
15-jun-22

Ervaringskennis: goud waard!

In het project ‘Toegankelijkheid van de zorg voor kinderen met TOS’ werken onderzoekers en ouders van kinderen met TOS heel nauw samen. Tijdens een spelletje ganzenbord vertellen twee ervaringsdeskundige moeders van kinderen met TOS en twee wetenschappelijk onderzoekers over hun ervaringen en gedachten.

Ga naar bericht
09-jun-22

DB connect en V&K doofblind slaan de handen ineen

Het project Voorlichting & Kennisoverdracht doofblindheid (V&K DB) gaat een samenwerking aan met DB-connect. De twee bundelen hun krachten om producten, kennis en informatie over doofblindheid vanuit één plek zichtbaar en…

Ga naar bericht
08-jun-22

Ervaringsfestival: de aftermovie

Tijdens het Ervaringsfestival op 19 mei bedankten we de ervaringsdeskundigen TOS. Bekijk de video van deze mooie dag!

Ga naar bericht
08-jun-22

Kom naar de multisport- en cultuurdag in Almere voor doven en slechthorenden

Meld je nu aan! Op zaterdag 18 juni 2022 is er een multisport- en cultuurdag in Almere. Speciaal voor mensen die doof of slechthorend zijn. Op deze dag kun je meerdere sporten en creatieve workshops uitproberen.

Ga naar bericht
13-mei-22

Start van ‘Mijn geluk in beeld’

In het deelproject ‘Mijn geluk in beeld’ vragen we mensen met CMB zélf wat hen gelukkig maakt. Deelnemers maken in mei tot en met september foto’s van voorwerpen, personen, of ruimtes waar zij gelukkig van worden.

Ga naar bericht
28-apr-22

Multisport- en cultuurdag in Almere voor doven en slechthorenden

Op zaterdag 18 juni 2022 is er een multisport- en cultuurdag in Almere, waar Deelkracht aan meewerkt. Een sportdag speciaal voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Ga naar bericht
26-apr-22

Het Ervaringsfestival: heb jij je al aangemeld?

Op donderdag 19 mei 2022 organiseert Deelkracht het Ervaringsfestival. Een dag speciaal voor ervaringsdeskundigen TOS. Deze dag wil je niet missen. Heb jij je al aangemeld?

Ga naar bericht
08-apr-22

Nieuw product: Sporten doe je samen

Bekijk onze folders met informatie over hoe je sporten met en voor DSH kinderen leuk kunt maken. Een algemene folder, een folder voor ouders en jongeren en een folder voor trainers.

Ga naar bericht
06-apr-22

Het project Evaluatie Loketfunctie DB-connect is afgerond!

DB-connect is het landelijke informatiepunt voor vragen over een beperking in horen én zien (doofblindheid). Wij hebben onderzocht of het loket werkt zoals bedoeld.

Ga naar bericht
04-apr-22

Beter Beeld van CMB: Samen kennis verzamelen via een dataset

Kentalis en Milo verzamelen gegevens over mensen met CMB nu nog op hun eigen manier. Om meer kennis te krijgen over mensen met CMB is het belangrijk om samen te werken en gegevens bij elkaar te verzamelen in een dataset. Daar doen we nu een pilot mee.

Ga naar bericht
01-apr-22

Wil je ons nieuws elke maand in je Inbox?

Als je je opgeeft voor onze nieuwsbrief, dan sturen we je elke maand een mail met het laatste nieuws over onze projecten.

Ga naar bericht
31-mrt-22

Heb jij een doof of slechthorend kind tussen 2,5 en 5 jaar oud? Doe dan samen met je kind mee aan ons onderzoek!

Voor het project ‘Effectiviteit interventies’ zoeken wij ouders met een doof of slechthorend kind in de vroegbehandeling. Samen met deze ouders willen wij onderzoeken of de Taal voor ToM cursus werkt.

Ga naar bericht
11-mrt-22

Praktijkcheck ‘Inzet ervaringsdeskundigen in de zorg’ van start

Een ervaringsdeskundige gebruikt zijn of haar eigen ervaring om een ander te helpen. Het Deelkrachtproject ‘Ervaringsdeskundigen inzetten in de zorg’ onderzoekt wat er bij organisaties geregeld moet zijn om ervaringsdeskundigen…

Ga naar bericht
10-mrt-22

Ophaalsessies: wat gaan we doen in 2023-2026?

De afgelopen jaren hebben we met Deelkracht veel mooie dingen bereikt en dat willen we in de toekomst natuurlijk voortzetten. Daarom vinden deze en volgende week ‘ophaalsessies’ plaats.

Ga naar bericht
08-mrt-22

Wat kun je verwachten op het Deelkracht Kennisfestival? 

Op 1 juni 2022 organiseert Deelkracht het Kennisfestival. Er zijn al bijna 400 van de 600 plekken vergeven. Heb jij je al aangemeld? Mocht je nog niet enthousiast genoeg zijn,…

Ga naar bericht
21-feb-22

Nu online: ‘Het beste uit drie werelden’, een rapport over ervaringsdeskundigheid bij Deelkracht

Lees het nieuwe rapport over de samenwerking tussen onderzoekers, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. En bekijk met welke vervolgstappen we aan de slag gaan.

Ga naar bericht
10-feb-22

Meld je aan voor het Deelkracht Kennisfestival

Op woensdag 1 juni 2022 organiseert Deelkracht het Kennisfestival, in congrescentrum Papendal (Arnhem). Een dag bedoeld voor zorgprofessionals, onderwijsprofessionals, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en voor ieder ander die geïnteresseerd is. We nemen…

Ga naar bericht
10-feb-22

Factsheet Dynamisch Assessment online

De factsheet met de eerste resultaten van het project Dynamisch Assessment staat online! Meer dan 100 professionals hebben een vragenlijst ingevuld. De uitkomsten staan in de factsheet.

Ga naar bericht
10-feb-22

Ben jij ouder/verzorger, leerkracht, groepsleider of persoonlijk begeleider van een kind met een spraakcomputer?

Wij zoeken jou. Doe mee met ons onderzoek naar het gebruik van spraakcomputers en vul de enquête in.

Ga naar bericht
25-jan-22

Werk jij met dove/slechthorende kinderen (0-5 jaar) op een behandelgroep? Dan zoeken we jou!

In het project ‘Effectiviteit Behandelgroepen’ willen we onderzoeken wat goed werkt in de groepsbehandeling voor dove en slechthorende kinderen in de vroegbehandeling.  We zijn benieuwd naar de ervaringen en ideeën…

Ga naar bericht
19-jan-22

Mijn slechthorende of dove leerling of cliënt in balans

‘Mijn slechthorende of dove leerling of cliënt in balans’ is een gratis digitale voorlichting voor professionals die werken met slechthorende of dove leerlingen en jongeren of cliënten.

Ga naar bericht
14-jan-22

Save the date: Het TOS-Ervaringsfestival!

Op donderdag 19 mei 2022 organiseert Deelkracht het Ervaringsfestival. Een unieke dag bedoeld voor alle ervaringsdeskundigen TOS en ouders van kinderen met TOS.

Ga naar bericht
13-jan-22

Interviews over de werkzame elementen van de Kracht- en STER-training

Om te weten wat werkt in de Kracht- en STER-training zijn interviews met behandelaren van start gegaan. Begin 2022 gaan we de interviews uitwerken. We hopen snel onze inzichten te kunnen delen.

Ga naar bericht
12-jan-22

Coping met Usher – eerste resultaten pilot binnen

Onderzoekers, ervaringsdeskundigen en professionals onderzoeken samen hoe zorg en ondersteuning rond het syndroom van Usher nog beter kunnen worden gemaakt.

Ga naar bericht
11-jan-22

Congres TOS Centraal

Op vrijdag 11 februari organiseert TOS Centraal een congres waar dé experts op het gebied van TOS lezingen en workshops geven en ervaringsverhalen vertellen.

Ga naar bericht
14-dec-21

Deelkracht bouwt website met alles over TOS

AllesoverTOS.nl wordt een website met betrouwbare informatie over TOS. Voor drie doelgroepen: voor als je zelf TOS hebt, ouder bent van een kind met TOS en voor professionals die te maken krijgen met TOS.

Ga naar bericht
10-dec-21

Waar zit jouw TOS?

Het deelprogramma TOS heeft een TOS-spraaktaal-web poster ontwikkeld. Een poster waarop je kan zien welke specifieke problemen van TOS bij jou voorkomen. Op die manier wordt TOS bespreekbaar gemaakt.

Ga naar bericht
10-dec-21

Proefversie Sociale Kaart Doofblindheid getest!

In het project Sociale Kaart Doofblindheid werken we aan een website (digitale wegwijzer) voor mensen met doofblindheid en hun zorgverleners. In deze ‘sociale kaart’ staat de zorgverlening en ondersteuning centraal…

Ga naar bericht
09-dec-21

Via serious gamen spelenderwijs kennismaken met Ondersteunde Communicatie

Met een serious game kunnen ouders en zorgprofessionals binnenkort het inzetten van ondersteunde communicatie uitproberen. Ondersteunde communicatie kan mensen met een Communicatief Meervoudige Beperking (CMB) helpen hun wensen te uiten.

Ga naar bericht
09-dec-21

Nieuw vanaf 2022: Ethische toetsing van onderzoeksvoorstellen

Deelkracht heeft nu een eigen Ethische toetsingscommissie. De commissie toetst onderzoek aan de wet- en regelgeving die gelden voor ethisch en integer handelen. Zo houden we de belangen van de deelnemers aan onze onderzoeken in de gaten.

Ga naar bericht
27-nov-21

Met TOS op reis door zorg en onderwijs: ga je mee?

Op het congres Partners in Verstaan spraken onderzoekers, ouders en professionals van audiologische centra, uit de zorg en uit het onderwijs met elkaar. Lees het verslag en denk mee.

Ga naar bericht
27-nov-21

Nieuwe artikelen TOSKoploper over samenwerking en over ervaringen met pesten en misbruik

Naast nieuwsberichten verschijnen er vanaf nu ook artikelen op de website van Deelkracht. In de eerste artikelen staat het project TOSKoploper centraal.

Ga naar bericht
24-nov-21

Heb je ervaring met een beperking in horen én zien? We zijn op zoek naar jou!

We zoeken mensen die een vragenlijst willen invullen over hulpmiddelen voor mensen met een beperking in horen én zien (doofblindheid).

Ga naar bericht
16-nov-21

Beelden bij gehoorverlies: videoportretten voor meer begrip en herkenning

Vorige week heeft Deelkracht ‘Beelden bij gehoorverlies’ gelanceerd. In korte videoportretten delen kinderen, jongeren en volwassenen die doof of slechthorend zijn hun verhaal.

Ga naar bericht
09-nov-21

Gezocht: ouders van een tussen 3 en 6 jaar oud doof of slechthorend kind

Op maandag 22 november 2021 gaan wij in gesprek met ouders van dove en slechthorende kinderen tussen 3 en 6 jaar oud, voor het langlopend onderzoek Hello20.

Ga naar bericht
04-nov-21

Deelkracht en Vilans Hulpmiddelenwijzer werken samen aan betere kennis voor mensen met doofblindheid

Informatie over hulpmiddelen voor doofblinde mensen is voortaan op één plek te vinden, in de digitale hulpmiddelenwijzer.

Ga naar bericht
22-okt-21

CROSSING THE BARRIERS – Kom naar het online evenement over de barrières die dove en slechthorende nieuwkomers ervaren.

Lees verder over dit gratis online event waarin informatie uit internationale onderzoeksprojecten wordt gedeeld.

Ga naar bericht
21-okt-21

Ben jij doof of slechthorend? Of heb je een schoolgaand doof of slechthorend kind? Vul onze enquête in en help ons met het verbeteren van zorg en begeleiding!

Klik op Ga naar bericht en lees verder over hoe je ons kunt helpen met het verbeteren van zorg en ondersteuning.

Ga naar bericht
14-okt-21

Inzichten over herkenning van CMB: ervaringsdeskundige ouders gezocht

Voor ons project ‘(H)erkenning CMB’ zoeken we ervaringsdeskundige ouders van een kind met CMB.  Ieder mens heeft een beetje hulp en ondersteuning nodig om te kunnen leren en ontwikkelen. Voor…

Ga naar bericht
14-okt-21

Gezocht: dove en slechthorende mensen die hun ervaring met hulpverlening willen delen

Heb jij ervaringen rond je gehoorverlies en hulpverlening die je zou willen delen? Voor ons project voor dove en slechthorende mensen over het omgaan met de beperking zijn we op zoek naar…

Ga naar bericht